2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Felavatta kipofozott stadionját a Sepsi OSK

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 14:45 GMT +2, 2018. március 21.

Új fejezettel bővült a sepsiszentgyörgyi labdarúgás liga 1-es története 2018. március 19-én. A feljutás kiharcolása, a felejthető alapszakaszbeli menetelés, az edzőcsere, illetve a csapatátépítés után a piros-fehérek végre bemutatkozhattak hazai pályán. Ott voltunk az FC Voluntari elleni, döntetlennel végződött fociünnepen.


A Sepsi OSK drukkerei azóta vártak erre a pillanatra, amióta csapatuk bekerült az első osztályba. Hadnagy Attiláék eddig egyáltalán nem élvezhették a hazai pálya előnyét, bár a háromszéki szurkolók Brassóba, majd Ploieşti-re, a leghűségesebbek pedig a többi kiszállásra is elkísérték a kedvenceiket.

Nemrég aztán érkezett a nagy hír: a klub hosszas próbálkozás után megszerezte a szükséges engedélyeket, hitelesítették a stadiont, így a rájátszásra hazaköltözhetett az OSK. A kupa- és szuperkupa-győztes FC Voluntari elleni pályaavató az eredeti műsor szerint a második forduló zárómeccse lett volna, de korábban az alsó- és a felsőházban is halasztani kellett a moldvai találkozókat, mindkettőt a havazás miatt.

A Sepsi OSK történelmi meccse 20 óra 45 perckor kezdődött, de mi már délután kilátogattunk a szemerjai stadionba, hogy átvegyük az akkreditációkat, egyúttal pedig körülnéztünk a felújított létesítményben. A klub alkalmazottjai nagy örömünkre forralt borral fogadtak, s közben már a pályamunkások a vonalakat festették. A gyep – figyelembe véve az elmúlt hetek nem éppen focibarát időjárását – elég jó állapotban mutatkozott, és az olasz cégtől bérelt mobil reflektorok is készen álltak a bevetésre.

Fotók: Manases Sándor

Amint azt a felvezető cikkünkben megírtuk, a Székely Légió élőképpel készült, a koreográfiát éppen ott jártunkkor készítették elő a szurkolók.

Amikor először körbejártuk a stadiont, feltűnt, hogy az újonnan épített lelátó szektorai különböző személyek neveit viseli, de csak később, Diószegi László beszédét hallgatva állt össze a teljes kép. A Sepsi OSK vezetősége úgy döntött, elhunyt szurkolókról nevezi el a stadion új részét, amelyet a jeles alkalomból fel is szenteltek az egyházak képviselői.

A jegyeket elkapkodó szurkolók meghallgatták a Sepsi OSK vezetőinek kérését, és időben érkeztek a mérkőzésre. A látványos tűzijátékot már több ezren tekinthették meg, körülbelül 4500-an lehettünk a helyszínen. Mivel az ilfovi csapatot nem kísérték el a szurkolók, a szervezők a vendégszektort is megnyitották a hazai drukkereknek.

A csapatok a Nélküled himnuszára vonultak be, a lelátó ekkor “öltözött” piros-fehérbe, s kíváncsian figyeltük a kapu mögötti koreót, ahol egy szövegnek kellett volna megjelennie. A sajtószektorból nem igazán tudtuk kivenni a feliratot, de utólag megtudtuk, hogy az üzenet a következő volt: “Itthon vagyunk”!

Büntető-parádé és pontvesztés a legvégén          

Az alapszakasz során a Sepsi OSK Brassóban és a voluntari-i Anghel Iordănescu Stadionban is három góllal kapott ki a Claudiu Niculescu vezényelte Voluntari-tól. Ennek ellenére az FCV-t nem kiálthattuk ki a mérkőzés esélyesének, ahogy a székelyföldi együttest sem.

Számítani lehetett arra, hogy Eugen Neagoe legénységének plusz motivációt jelenthet ez a különleges alkalom, s rögtön az első percben Fülöp István végzett el veszélyes szabadrúgást, a labda a kapufának ütközött.

A Sepsi a széleken igyekezett megbontani az ellenfél védelmét, a Katalóniában született balhátvéd, Albert Dalmau felfutásokkal segítette a támadásokat. Aztán Fülöp előtt adódott egy újabb helyzet a 36. percben, a középről leadott lövést magabiztosan fogta Mihai Mincă. Haladtunk a félidei 0–0 felé, de a játékrész végén megtört a gólcsend: Ousmane Viera szabálytalankodott (?) Adrian Bălannal szemben, a megítélt büntetőt Laurenţiu Marinescu helyezte a hálóba.

A közönség “Tolvajok, tolvajok” skandálással díjazta a játékvezető döntését, más kérdés, hogy a szünet után Cătălin Popa már nem számított  közellenségnek a szentgyörgyi stadionban. Az argeşi bíró a 47. percben is könnyedén befújt egy tizenegyest, ezúttal már a hazaiaknak, ezt Fülöp István vágta a kapuba.

Két veszélyes támadással válaszolt az egyenlítő gólra a Voluntari, az eredmény viszont nem változott. Valamivel később Bogdan Bucurică sérülése miatt állt a játék, a vendégek balhátvédjét fejen találta egy beadás, ami után kórházba szállították.

A 61. percben nagy lehetőség maradt ki Mincă kapujánál, majd néhány csere után folytatódott a tizenegyes-fesztivál. Ez már egyértelmű volt, Hadnagyot buktatták, Fülöp pedig lekopírozta az első lövését, 2–1-re vezetett a Sepsi!

A fociünnep úgy lett volna teljes, ha sikerül megszerezni a győzelmet, amivel a kieséstől fenyegetett piros-fehérek beérték volna pontszámban az alsóház hatodik helyezettjét, a Temesvári ACS Polit. Sajnos ez nem jött össze, ugyanis a hosszabbításban Bălan fejesgóllal egyenlített. Sőt, kevéssel a lefújás előtt még Petre Ivanovici kihagyott egy óriási lehetőséget.

A Sepsi OSK legközelebb Temesváron vendégszerepel április 2-án.

Liga 1, rájátszás, alsóház, 2. forduló 

Sepsi OSK–FC Voluntari 2–2 (0–1)
gólok: Fülöp (49., 71., mindkettőt büntetőből), ill. Marinescu (45+1., büntetőből), Bălan (90+2.)
sárga lap: Fülöp, Rîmniceanu, ill. Lazăr, Bălan, Benzar
vezette: Cătălin Popa

Sepsi (4–2–3–1): Victor Rîmniceanu – Daisuke Sato, Jure Obsivac, Ousmane Viera, Albert Dalmau – Alejandro Gorrin Rodriguez (Milovan Petrovikj 64.), Sebastian Ghinga – Yasin Hamed (Patrick Petre, 69.), Fülöp István, Ibrahima Tandia – Hadnagy Attila (Marko Szimonovszki 74.). Cserék: Niczuly Roland, Alexandru Chiriţă, Nick Ross, Ionuţ Ursu, Patrick Petre, Milovan Petrovikj, Marko Szimonovszki.
Edző: Eugen Neagoe.

Voluntari (4–2–3–1): Mihai Mincă – Marian Pleaşcă, Lucian Cazan, Ionuţ Balaur, Bogdan Bucurică (Cosmin Achim, 60.) – Costin Lazăr, Laurenţiu Marinescu (Florin Cernat, 78.) – Mihai Căpăţână (Gabriel Deac, 75.), Petre Ivanovici, Daniel Benzar – Adrian Bălan.
Cserék: Dragoş Balauru, Mircea Leasă, Cosmin Achim, Florin Cernat, Daniel Novac, Gabriel Deac, Ionuţ Voicu.
Edző: Claudiu Niculescu 

Sepsi vs. Voluntari – statisztikák a lpf.ro alapján
Labdabirtoklás: 53–47 százalék
Kapura lövések (ebből pontos) 11(6)–7(4)
Szögletek: 6–5
Szabadrúgások: 19–16
Leshelyzetek: 0–3
Szabálytalanságok: 16–16

Az edzők nyilatkozták:

Eugen Neagoe: “Mérges vagyok, amiért nem nyertünk, ilyen a futball, mikor nem fogjuk az embert, távol vagyunk az ellenféltől és hagyjuk őt beadni. Az előző fordulóban mi szereztünk gólt a ráadásban. Sajnálom a játékosaimat és persze a szurkolókat, nagyon szerettük volna a győzelmet az első szentgyörgyi mérkőzésünkön. A végén a Voluntari többet birtokolta a labdát, de lezárhattuk volna a mérkőzést egy kontrával. Jövő héten utazunk Temesvárra és bízom mindhárom pont begyűjtésében. A tény, hogy hazai pályán játszhatunk, segíteni fog, láthatták, a közönség az utolsó percig biztatott.”

Claudiu Niculescu: “Tetszett a hangulat, civilizált, kellemes légkör uralkodott, minden stadionban így kellene ennek lennie. Mindegyik idelátogató csapatnak nehéz dolga lesz. Amellett, hogy rendkívüli közönséggel rendelkeznek, a körülmények is kiválóak. Lenyűgözött az, amit itt láttam, különösen a szurkolótábor. Az első büntetőjük egyáltalán nem volt jogos, a második találatukat pedig leshelyzet előzte meg. Egy másik szituációnál viszont egy jogos tizenegyest nem fújtak be az ellenfél javára. Az a fontos, hogy a végsőkig harcoltunk és sikerült kiegyenlítenünk. Nem szeretném a játékvezetést hibáztatni, csak elmondom hogyan láttam a dolgokat. Nem tiltakozom. Megpróbáltam higgadt maradni és nem megsérteni a bírót.”

FC VoluntariLiga 1Sepsi OSK
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Ott Voltunk