2019. január 24. csütörtökTimót

Az oroszoknak ezt illene behúzni – a pjongcsangi hokitorna előzetese

Orbán Zsolt Orbán Zsolt utolsó frissítés: 12:54 GMT +2, 2018. február 09.

Az orosz csapat, hivatalosan az Olimpiai Sportolók Oroszországból (OAR) a férfi jégkorongtorna fő esélyese a pénteken rajtoló téli olimpián. A nőknél az észak-amerikai válogatottak számítanak favoritnak.


Bár az 1994-es lillehammeri játékok óta először fordul elő, hogy a világ legerősebb bajnokságának játékosai, az NHL-spílerek nem vehetnek részt az olimpián, a pjongcsangi férfi jégkorongtorna mégis színvonalasnak ígérkezik. A legtöbb európai topliga – a finn kivételével – szünetel a dél-koreai csúcsesemény ideje alatt, az orosz bázisú Kontinentális Jégkorong Liga (KHL) csapatai például 33 napos vakációt kaptak. Az ötkarikás kereteket böngészve szembetűnő, hogy a KHL adja a legtöbb játékost a pjongcsangi tornán részt vevő válogatottaknak, nemcsak az orosz, hanem a svéd, a finn, a cseh, a kanadai, az amerikai, de elvétve még a szlovák és a szlovén csapatban is találunk KHL-es hokisokat.

Abból, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem tudott megegyezni az NHL vezetőivel, egyértelműen az oroszok jöttek ki a legjobban. A szbornaja olyan sztárjátékosok nélkül is első számú favorit Pjongcsangban, mint Alekszandr Ovecskin, Jevgenyij Malkin, vagy az észak-amerikai profi jégkorongliga kanadai táblázatát pillanatnyilag vezető Nyikita Kucserov. Az orosz válogatott nagyon jól áll az összeszokottság terén, hiszen a 25 fős keretből 15-en a KHL-bajnok SZKA Szentpétervárt, nyolcan a CSZKA Moszkvát, ketten pedig a Metallurg Magnyitogorszk gárdáját erősítik.

Az orosz hokisok rég szereztek aranyérmet olimpián, legutóbb 1992-ben, Albertville-ben zártak az első helyen. Érdekesség, hogy azon az olimpián sem saját zászlójuk alatt versenyeztek, Franciaországban a volt szovjet tagállamokból álló Egyesített Csapat néven szerepeltek. Mint emlékezetes, a legutóbbi két téli olimpián, Szocsiban és Vancouverben is Kanada nyerte a férfi jégkorongtornát, de a címvédés Pjongcsangban kevés valószínűséggel fog bekövetkezni.

A 34 éves Ilja Kovalcsuk az orosz válogatott egyik sztárja 

„Akkor is megvertük őket, amikor NHL-játékosokból állt a csapatuk – mondta a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) honlapjának a kanadaiak dominanciájáról Ilja Kovalcsuk. A SZKA válogatott balszélsője – aki a tengerentúlon a New Jersey Devils és az időközben megszűnt Atlanta Thrashers pontfelelőse volt – így folytatta: „A 2006-os torinói olimpián megvertük Kanadát, és akkor a legjobbjaik is ott voltak. Amúgy szerintem mindegyik csapatból hiányozni fognak az NHL-es srácok. Itt lenne a helyük, mivel a hoki az olimpia fő sportága, és ilyenkor mindenki ezt nézi.”

Az OAR mellett a 12 csapatos pjongcsangi tornának a svédek, a finnek, a kanadaiak és a csehek vágnak neki éremszerzési reményekkel, míg az amerikaiak leforgathatnák a Csoda a jégen 2-t, ha ezzel a csapattal véletlenül odaérnének a dobogóra....

A lebonyolítási rendszer nem változott a legutóbbi olimpia után, a csoportkör végén egyik válogatott sem esik ki. A csoportkörnek mégis komoly tétje van, mivel az eredmények alapján kialakul egy sorrend: a négy legjobb válogatott bejut a negyeddöntőbe, míg a többi nyolc együttes (az ötödik a tizenkettedikkel, a hatodik a tizenegyedikkel és így tovább) újabb meccset játszik a legjobb nyolc közé kerülésért.

Az első csoportmeccseket, a Szlovákia–Olimpiai Sportolók Oroszországból, valamint az Egyesült Államok–Szlovénia találkozót szerdán (február 14-én) kelet európai idő szerint 14 órai 10 perces kezdéssel rendezik. Helyszínből tehát kettő lesz, a Kwandong- és a február 25-i döntőnek is otthont adó Gangneung Hockey Centre.

Csoportbeosztás

A-csoport: Kanada (címvédő), Csehország, Svájc, Dél-Korea (házigazda)
B-csoport: Olimpiai Sportolók Oroszországból, Egyesült Államok, Szlovákia, Szlovénia
C-csoport: Svédország, Finnország, Norvégia, Németország

A női jégkorongtorna szenzációja, egyben diplomáciai mérföldkő, hogy Észak- és a házigazda Dél-Korea közös csapatot indít. Az IIHF kivételezett a koreaiakkal, Sarah Murray vezetőedző összesen 35 játékosból gazdálkodhat, a meccsekre viszont az amerikai edző is 22 sportolót nevezhet, akárcsak a többiek. Az egyesített koreai válogatott a napokban Svédország csapatával játszott egy felkészülési mérkőzést Szöul közelében, a skandinávok 3–1-re győztek az ázsiaiak ellen. Időközben az olimpiai bajnok kanadai lányok 10–0-ra ütötték ki a svájciakat egy másik tesztmeccsen.

A pjongcsangi olimpia női jégkorongtornáján nyolc válogatott méri össze tudását, két különböző értékű csoportban. Az A-négyesben kapott helyet a világranglista első négy helyezettje, az Egyesült Államok, Kanada, Finnország, és az Olimpiai Sportolók Oroszországból. Innen a két legtöbb pontot gyűjtő csapat bejut az elődöntőbe, a harmadik és a negyedik pedig a negyeddöntőre készülhet. A B-csoportban Svédország, Svájc, Japán és az egyesített koreai válogatott játszik a két továbbjutó helyért – ennek a kvartettnek a harmadik és a negyedik helyezettje a hetedik pozícióért játszik majd helyosztót.

Az erőviszonyok alapján az amerikai és a kanadai lányoknak van a legnagyobb esélyük az aranyéremre, az észak-amerikaiak magasan kiemelkednek a többi válogatott közül. A juharlevelesek Szocsiban, Vancouverben, Torinóban és Salt Lake Cityben is elsők lettek, míg a Team USA az utóbbi tíz világbajnokságból nyolcat megnyert és két alkalommal a második helyet kaparintotta meg.  

A női hokitorna szombaton rajtol el a Japán–Svédország és Svájc–Korea mérkőzésekkel.

téli olimpiaPjongcsang 2018jégkorong
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális