2024. március 29. péntekAuguszta

Az uborkaszezon ászai – a legütősebb téli átigazolások

Szén Sándor Szén Sándor utolsó frissítés: 19:17 GMT +2, 2018. február 07.

Cikkükben a labdarúgó topligák tíz legjelentősebb, legnagyobb visszhangot kiváltó átigazolását gyűjtöttük össze.


Történelmi csúcsot döntöttek a topligák csapatai a nemrég lezárult átigazolási szezonban. Először fordult elő ugyanis, hogy a klubok több mint egymilliárd eurót áldoztak új játékosokra. Mint mindig, ezúttal is akadt szép számmal olyan transzfer, amely a labdarúgás teljes világát megmozgatta. Régóta zajló sagák végére került pont, sokkoló megállapodások köttettek.

Neymar nyári, 222 millió eurós átigazolása után meg sem lepődünk már a 100 milliós tranzakciók hallatán. Amíg néhány éve ez egy elérhetetlen, abszurd álomhatárnak tűnt, ma már ott tartunk, tudomásul kell venni, egy csúcson lévő topjátékos aláírásáért több mint 100 milliót kell lepengetniük a kluboknak. Viszont ilyen körülmények között is figyelemreméltó az a rekord, hogy a vásárló csapatok összesítve több mint egymilliárd eurót költöttek a télen új játékosokra. Persze minden rekord megdől egyszer, ebben az esetben nem is maga a tény, hanem a gyorsaság figyelemre méltó.

Sokat mondó adat, hogy a Premier League nem szakította meg 2010 óta datálódó sorozatát, és a kiadásokra fordított összeg ezúttal is meghaladta a bevételeket. A húsz gárda összesített kiadásai 113 millió euróval haladták meg a bevételeket, Philippe Coutinho és Diego Costa Spanyolországba igazolása ellenére is. Ez a két transzfer nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a spanyol La Liga csapatai is hasonlóan negatív mérleget produkáljanak. Itt a különbség 188 millió euró a kiadások javára. De nézzük mely játékosok alakították így a tendenciát, jöjjön a top 10 átigazolás.

10. Emerson Palmieri, balhátvéd AS Roma—Chelsea (28 millió €)

Antonio Conte edzősködése alatt hagyománnyá vált, hogy a londoni kékek az olasz piacról szemezgetnek. Tehetik ezt nyugodt szívvel, elég ha csak Marcos Alonso példáját említjük. Ezúttal azonban lényegesen nagyobb befektetés mellett döntöttek, amikor a Roma fiatal brazil-olasz balhátvédjét csábították a Stamford Bridge-re. Emerson hasonló fogás, mint a már említett spanyol, fiatal, kellő rutinnal rendelkezik, de leginkább a benne rejlő potenciál miatt válhat értékes vétellé.

9. Theo Walcott, szélső, Arsenal—Everton (28 millió €)



Listánk kilencedik helyén egy olyan játékos szerepel, aki 2006-ban azzal robbant be a köztudatba, hogy mindössze 16 évesen tagja lehetett a világbajnokságra utazó angol keretnek. Fényes jövőt, egyéni díjak sokaságát jósoltak neki, ám az élet másképp írta a forgatókönyvet. Azóta rengeteg idő eltelt, de Walcott még mindig csak 28 éves, szóval a legjobb korban van. És bár közel sem futotta be azt a pályafutást, amit jósoltak neki, mégis az ágyúsok megbízható játékosa volt, közönségkedvenc, neve már-már összeforrt az Arsenallal. Ezért is volt meglepő az Evertonba igazolása. De a környezetváltozás látszólag jót tett neki, eddigi három mérkőzésén kétszer is megrezegtette az ellenfelek hálóját.

8. Lucas Moura, szélső, PSG—Tottenham Hotspur (32 millió €)

A brazilt üstökösként, Neymar szintű klasszisként harangozta be a PSG 2013 telén, amikor is 35 milliót sem sajnált a Sao Paulo ígéretéért. Ennek öt éve, és habár a brazil összességében nem okozott csalódást, de sosem tudott teljesen kibontakozni. Párizsban általában a másodhegedűs szerepe jutott neki a számos rivális mellett, most Londonban bizonyíthat. A lehetőség adott, Mauricio Pochettino szakértelmén nem fog múlni, ám az biztos, hogy ott sem lesz bérelt helye, a sarkantyúsoknál is sok remek játékos sorakozik. Jó vásárt csinált vele az angol gárda, hisz jóval áron alul tudták megszerezni a brazil játékjogát.

7. Inigo Martinez, középhátvéd, Real Sociedad—Athletic Bilbao (32 millió €)



A baszk bekk évek óta megbízhatóan teljesít a kék-fehérek hátsó alakzatában, nem egy topcsapat figyelmét felkeltette az évek során. Most mégis mindenkit sokkolt. Na nem azzal, hogy nem topcsapathoz írt alá, sokkal inkább azzal, hogy a legnagyobb riválishoz tette át székhelyét. A két baszk klub évtizedekre visszamenő rivalizálásban áll egymással. Egy biztos, az elején egyik tábor sem fogja kímélni.

6. Cedric Bakambu, csatár, Villareal—Beijing Guoan (40 millió €)

A kínai csapatok talán kicsit visszavettek idén, de azért most is helyet követelt magának egy átigazolás a listánkon. Bakambu azért közel sem világklasszis, de a Villarealban megbízhatóan teljesített és alapembernek számított. Ennek ellenére úgy döntött, belevág a kínai kalandba. Meggyőződésünk, hogy elsősorban nem sportszakmai érvek szóltak a váltás mellett.

5. Pierre-Emerick Aubameyang, csatár, Dortmund—Arsenal (64 millió €)  



A gaboni sztár az elmúlt szezonokban tonnaszám termelte a gólokat, tavaly pedig megkapta a gólkirálynak járó ágyút is. Minden átigazolási szezonban téma volt esetleges klubváltása, legtöbbször a Real Madriddal boronálták össze, de az Arsenal is régóta legyeskedett körülötte. A dortmundiak büszkesége mindez idáig maradt a Ruhr-vidéken, a fanatikus Borussia-szurkolók legnagyobb örömére. Nyáron lejáró szerződését azonban nem újította meg, ebből pedig már következtetni lehetett a váltásra. A Bosman-szabály sajátosságának köszönhetően pedig az Arsenal 19 millió euróval kevesebbért szerződtette, mint a piaci ára.

4. Aymeric Laporte, középhátvéd, Athletic Bilbao—Manchester City (65 millió €)

Ha rosszmájúak szeretnénk lenni azt mondhatnánk, hogy a manchesteri kékek ezt az átigazolási időszakot sem bírták ki rekordvétel nélkül. A valóság ezzel szemben az, hogy Pep Guardiola az egyik legnagyobb védőígéretet csábította félelmetes formában játszó együttesébe. Laporte évek óta az egyik legjobb teljesítménnyel előrukkoló hátvéd, abban a bajnokságban, ahol többek között Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Luis Suarez varázsol hétről hétre. Most jöhet a következő szint, egy európai topcsapat védelmében kell helytállni. Nem bocsátkozunk merész jóslásba azzal, ha kijelentjük, sikerrel veszi majd az akadályt.

3. Diego Costa, csatár, Chelsea—Atlético Madrid (66 millió €)

A tékozló fiú hazatér, azaz Diego Costa ismét a matracosoknál. A brazilból lett spanyol gólvágó gyakorlatilag meghódította a Premier League-et, a bajnokság egyik legfélelmetesebb támadójává vált. Ennek ellenére sokkal inkább a botrányairól maradt emlékezetes, ami önmagában is nagy szó, és árulkodó. Ráadásul edzőjével is összeveszett, így tudvalevő volt, hogy távozni fog. Nyáron mégsem tudtak túladni rajta, ezért aztán a teljes őszt kihagyta. Egykori csapata jelentette a mentőövet januárban, egy 66 millió eurós csekk kíséretében. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a madridiak annak idején 38 millió eurót kaptak a Chelsea-től, jogosan vetődik fel a kérdés: megérte ráfizetni egy idősebb csatárra? Mit is mondjunk? A legendáknak ára van…

2. Virgil van Dijk, középhátvéd, Southampton—Liverpool (84 millió €)



Vannak olyan transzferek, melyekkel kapcsolatban csak a kérdések sokasága vetődik fel, arra vonatkozóan, hogy megérte-e, mi volt az a józan ok, amiért ennyi pénzt kifizettek valakiért. A holland bekk átigazolása tipikusan ez a kategória. Sőt talán vele lehetne leginkább szemléltetni az ésszerűtlen átigazolás esetét az értelmező szótárban. Mert az rendben van, hogy valaki egy angol középcsapatból kiemelkedik, figyelemreméltó mutatói, és félelmetes tulajdonságai vannak, de ezért a pénzért hasonló szintű támadókat is le lehet igazolni. Mindenesetre Van Dijk előtt a lehetőség a törlesztés megkezdésére, amit az eddigi meccsek alapján nem siet el.

1. Philippe Coutinho, támadó középpályás, Liverpool—Barcelona (160 millió €)



Nem lehet elvitatni, hogy kié a tél legnagyobb szenzációt jelentő átigazolása. Kétség sem férhet az első helyezéshez, nem csupán a kifizetett összeg, de a játékos kvalitásai miatt sem. A brazil játékmester a legjobb játékos a listán, napjaink egyik legsokoldalúbb, klasszis játékszervezője. Tagja a legszűkebb elitnek, aki mindegyik csapat játékába azonnali és látványos javulást hoz. Ez az egyesület végül az FC Barcelona lett, amely közismerten szeret a vörösöktől igazolni. Elég, ha csak Luis Suarez esetét említjük. Coutinho esetében minden adott, hogy hasonlóan sikeres barcelonai időszakot tudhasson magáénak. Kíváncsian várjuk sikerrel jár-e.

A végére még egy érdekesség: tudják melyik klub költötte a legtöbb pénzt az utóbbi két átigazolási szezonban? A válasz a PSG. A párizsiak télen senkit sem igazoltak.

átigazolásfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális