2018. aug. 15. szerdaMária

Olyan történhet a magyarokkal a téli olimpián, amire 38 éve nem volt példa

Gál László utolsó frissítés: 11:14 GMT +2, 2018. február 07.

Ha eddig azt hitted, hogy nem lesz kinek szurkolni a pénteken kezdődő téli olimpián, akkor tévedtél. Mutatjuk, hogy kiknek lehet szorítani.


Ha csak Steven Bradbury emlékezetes olimpiai bajnoki címére gondolunk, akkor azt hihetnénk, hogy a rövidpályás gyorskorcsolyában egy teljesen esélytelennek is jó sansza van nyerni, pedig a sportág története teljesen mást mutat. Az más kérdés, hogy az esélyesek közül nehéz kiemelni egyet, így a magyarok érme sem olyan biztos.

Sportágtörténeti áttekintés (nagyon röviden)

A gyorskorcsolya tömegrajtos típusából fejlődött ki, ahol ugye nem előre meghatározott pályán versenyeztek kettesével, hanem mindenki egyszerre indult. Ez a versenyzési forma leginkább az Egyesült Államokban és Kanadában volt elterjedve (az 1932-es Lake Placid-i olimpián még a gyorskorcsolya versenyeket is ilyen formában szervezték meg), most is ők számítanak a sportág nagy esélyeseinek.

A nemzetközi szövetség 1967-ben fogadta el külön sportágként a rövidpályás gyorkorcsolyát, 1981 óta szerveznek belőle világbajnokságot, és az 1988-as calgary-i játékokon szerepelt először a téli olimpiákon, igaz, akkor még bemutató jelleggel. 1992-ben Albertville-ben viszont már érmekért versenyeztek, a férfiak 1000 méteren és 5000 méteres váltóban, míg a nők 500 méteren és 3000 méteres váltóban. 1994-ben a férfiak 500 méteres és a nők 1000 méteres távjával bővült a program. Végül a 2002-es olimpián, Salt Lake City-ben alakult ki az 1500 méter felvételével a máig is érvényes 4-4 férfi és női számot magába foglaló program.

A versenyzők egy jégkorongpálya nagyságú felületen versenyeznek, ezen van kialakítva egy 111,11 méteres ellipszis alakú pálya. A versenyzőknek ugye nincs kijelölt pályasávjuk, így az a sportoló halad előnyösebb helyzetben, akinek sikerült a legbelsőbb ívre kerülnie. És emiatt van általában a nagy tülekedés, ami a sportág egyik jellegzetessége. Az 500 méter 4 és 1/2 kör, az 1000 méter 9 kör, az 1500 méter 13 és 1/2 kör, míg a csapatok számára rendezett 3000 méteres női váltóverseny 27 kör és az 5000 méteres férfi váltóverseny 45 kör. A phjongcshangi olimpián 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren 36 sportoló állhat rajthoz. A váltókban 8 ország 5 fős keretéből a futamokban 4 sportoló indulhat. Az elődöntőben és az A/B döntőben nem kötelező azonos 4 sportolónak szerepelnie.

A hazai pálya előnye

Bár nincs is abszolút esélyese egyetlen versenynek, azért nagyon meglepődnénk, ha Dél-Korea egyetlen aranyérmet sem nyerne. Már most a sportág legeredményesebb nemzete (a nők esetében 24 versenyből 11-et nyertek meg, míg a férfiak esetében 24-ből 10-et), és most ráadásul még otthon is fognak versenyezni. Ehhez jön hozzá, hogy jelenleg egyetlen más versenyszámban sincsen akkor esélyük nyerni, mint short trackben, így valószínűleg nagyon ráfeküdtek a témára. És nekik még azzal sem kellett foglalkozniuk, hogy kvalifikálják magukat, tehát tökéletes lehet a formaidőzítésük. Nagyon meglepődnénk, ha nem váltanák be az esélyeiket.

Viktor Ahnnak int be Sjinkie Knegt

Egyébként az eddig szervezett 48 versenyből mindössze a bevezetőben említett 2002-es férfi 1000 méteres verseny volt az egyetlen, amikor egy előzetesen teljesen esélytelen győzött. Sőt, többször fordult elő, hogy egy versenyző triplázott egy olimpián. A sportág történetének legeredményesebb versenyzője Viktor Ahn (vagy ahogy az országváltás előtt hívták Ahn Hyun-Soo), aki három aranyat nyert 2006-os torinói téli olimpián Dél-Koreának, illetve hármat a szocsi játékokon 2014-ben Oroszországnak. Ahn a phjongcshangi olimpián is indult volna, de a legutóbbi hírek szerint az oroszok doppingbotránya őt is magával sodorta. A nőknél a kínai Wang Meng nyert egy olimpián három aranyérmet, a 2010-es vancouveri játékokon volt a legeredményesebb, összességében négy olimpiai elsősége van.

Choi Min-jeong

Elise Christie

Marianne Saint-Gelais

A nőknél a dél-koreaiak fölénye egészen jelentős, az idei világkupa szezonban nem volt olyan helyszín, ahol nem szereztek volna aranyérmet, és a 16 első helyből 10 lett az övék. Rajtuk kívül egyéni számban a brit Elise Christie és két kanadai, Kim Boutin és Marianne Saint-Gelais nyert aranyat. A koreaiakat persze túlzás így egyben kezelni, az viszont igaz, ha egy versenyző döntőbe kerül, akkor egyértelműen aranyesélyes. A leghosszabb egyéni távon, 1500 méteren Choi Min-jeong az abszolút favorit, a kvalifikációs világkupa négy állomásából hármat megnyert, egyen pedig második volt ezen a távon. Ő egyébként az 1000 és az 500 méteres távon is dobogós volt az összetett világkupában, mindezt úgy, hogy adott esetben nem is indult mindenik versenyen. Tehát a női versenyek egyik egyértelmű esélyese Choi Min-jeong.

A koreaiak közül Shim Suk-heet lehet még kiemelni, aki épp azt az 1500-as versenyt nyerte meg, ahol csapattársa a második lett. Shim Suk-hee 1000 méteren is nyert versenyt az idei szezonban. A két rövidebb távon a világkupában a korábban említett két kanadai is diadalmaskodott, nekik is kinéz egy érem. Az eddig említetteken kívül a kínai Fan Kexin, az olasz Arianna Fontana vagy a holland Suzanne Schulting győzelme, esetleg éremszerzése sem lenne váratlan fordulat.

Daeheon Hwang

A fiúknál sokkal kiegyenlítettebb a verseny, nincs egy olyan versenyző, aki nagyon kiemelkedne a többi közül az idei eredményei alapján. A dél-koreaiak természetesen most is esélyesek, elsősorban az 1500 méter világkupáját megnyerő Daeheon Hwang révén, de más is odaérhet közülük. A kanadaiak közül a már háromszoros olimpiai bajnok Charles Hamelin vagy a világbajnokságon már több érmet is szerző Samuel Girard győzelme is papírforma lenne, nekük a kvalifikációs világkupában is többször sikerült érmet, sőt aranyérmet nyerni. A hollandoktól Sjinkie Knegtnek áll nagyon a zászló, bár már januárban bombaformában volt, a drezdai Európa-bajnokságon minden távon győzött, és nem biztos, hogy egy évben kétszer csúcsformába lehet kerülni. Neki egyébként már van egy bronzérme a szocsi olimpiáról, tehát valamivel könnyebben versenyezhetne, hiszen ismeri a légkört, de nem hiszem, hogy azzal megelégedne. Ő volt egyébként az első, aki Hollandiának érmet nyert short trackben. 

Wu Dajing

Charles Hamelin

A kínaik közül egyértelműen Wu Dajing a legjobb, neki is vannak már olimpiai érmei, de az arany az ő gyűjteményéből is hiányzik. Az 500 méteres távon vannak a legjobb eredményei eddig, az idei világkupát is megnyerte ezen a távon, tehát valószínűleg az olimpián is erre fog a leginkább koncentrálni.

És mi van a magyarokkal?

Az elég egyértelmű, hogyha a magyaroknak nem lenne éremesélye, akkor ezt az összeállítást nem írtuk volna meg. Az elmúlt évtizedekben azért elég általános volt, hogy mind a magyar, mind a román sportolók egy kicsit túlozva, de asszisztálni utaztak eddig a téli olimpiára. A magyaroknál Miklós Edit (alpesi sí) volt/lehetett volna kivétel idén, míg a románoknál Tófalvi Éva (biatlon) volt kivétel az elmúlt években, akiknek kisebb-nagyobb szerencsével, de összejöhetett volna egy érem.

Most a magyar rövidpályás gyorskorisok egyértelműen nem asszisztálni mennek. Az olimpiák előtti szokásos éremtippelős oldalak rendre két érmet (vagy két ezüstöt, vagy egy ezüstöt és egy bronzot) jósolnak a magyaroknak, ami alapvetően jól mutatja az esélyeket.

Liu Shaolin Sándor (b) és Liu Shaoang az elutazás előtt (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Mindkétszer Liu Shaolin Sándort említik, mint favoritot. Liu a kvalifikációs világkupa 12 egyéni versenye közül kétszer győzött, összesen pedig öt érmet nyert. Minden távon volt dobogós helyezése, de 500 és 1000 méteren vannak jobb esélyei. A legrövidebb távon 2016-ban a szöuli világbajnokságon volt a legjobb, idén viszont 1000 méteren nyerte meg az összetett világkupát. A magyarok másik esélyese Liu Shaolin Sándor testvére, Liu Shaoang, aki az idei kvalifikációs világkupában két bronzérmet is nyert, de korábban már volt világbajnoki ezüstje 1500 méterről (Szöul) és 1000 méterről (Rotterdam) is. Ennek ellenére ő inkább még a jövő tehetsége, hiszen még mindössze 19 éves, nem indult felnőtt olimpián, teljesen új lesz számára a közeg. Shaoang tavaly még a juniorok között is versenyzett, mondjuk ott úgy nyerte meg minden távon a világbajnokságot, ahogyan épp akarta.

Kettejük indulása minden távon biztos a Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint, ezen kívül 500 és 1500 méteren van még egy-egy kvóta, arra a csapat másik három indulója Burján Csaba, Knoch Viktor és Oláh Bence pályázik, előbbi kettőnek van nagyobb esélye arra, hogy egyéni számban is versenyezzen.

A lányoknál minden egyéni számban ketten indulhatnak a magyarok közül, és Jászapáti Petrának van biztos helye mindenik távon. A fennmaradó egyéni indulási helyekre Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Keszler Andrea és Kónya Zsófia pályázik. Jászapátinak a kvalifikációs világkupán nem nagyon ment, de ettől még egy-egy versenyen kijöhet számára a lépés. Korábban a 2017-es rotterdami világbajnokságon 1000 méteren 7. helyezést, 1500 méteren 10. helyezést ért el. Viszont még Jászapáti is nagyon fiatal, tavaly még a juniorok között is versenyzett.

A magyar csapatnak adott esetben egyik gyengesége lehet, hogy az esélyesei közül többnek egyáltalán nincs olimpiai tapasztalata, pedig a téli játékok minden tekintetében más, mint egy átlagos világbajnokság. Nem csak a hangulat és az esetleg elvárás miatt, hanem a légbonyolítása is teljesen különböző, mint az összesen három nap alatt lezavart világbajnokságnak vagy világkupának.

Azért is történelmi a phjongcshangi játékok, mert először kvalifikálta mind a férfi, mind a női magyar váltó. A korábbi évek eredményeit nézve elég egyszerűnek tűnt mind a férfi, mind a női váltó részvétele, mégis egy hajszálon múlott a részvétel. Ez a fiúk esetében lett volna különösen fájó, hiszen az elmúlt négy évben világbajnoki érmeket is nyertek, sőt több világkupa győzelmük is volt. A tavalyi idényben abszolút ott voltak a legjobb négy csapatban.

A válogatott edzése Phjongcshángban (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

A lányoknak is volt tavaly egy világbajnoki ezüstjük, tehát egyik váltótól sem lenne meglepő egy-egy érem, még úgy is, hogy mindkét csapat a nyolcadik helyen kvalifikált. Ez utóbbi a kiemelések szempontjából fontos, mert az elődöntő beosztása az olimpián a világranglistás helyezések alapján történik (1, 4, 5, 8 illetve 2, 3, 6, 7). A világranglista a következő a nőknél: Korea (1), Kína (2), Kanada (3.), Oroszország (4.), Hollandia (5.), Olaszország (6.), Japán (7.) és Magyarország (8.); míg a férfiaknál: Kanada (1.), Dél-Korea (2.), Egyesült Államok (3.), Kína (4.), Hollandia (5.), Japán (6.), Magyarország (7.) és Kazahsztán (8.). A férfi váltó esetében az kavart be, hogy az orosz csapat bár kvalifikálta magát, de a doppingügyek miatt mégsem indulhatnak.

A magyarok bár a nyári olimpiákon rendre jól szerepelnek, de a téli játékokon 1980 óta nem nyertek érmet, sőt aranyat soha nem is nyertek a téli versenyeken, ezért a mostani éremesélyekhez jó nagy elvárás is társul, ami tovább nehezítheti a versenyzők dolgát. A dobogóhoz legközelebb pont a short track csapat volt 2006-ban, amikor Huszár Erika 1500 méteren negyedik, míg Knoch Viktor ugyanezen a távon ötödik lett. Huszár Erika a következő olimpián is ötödik helyen ért a célba 1500 méteren és a női váltó Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Huszár Erika, Keszler Andrea összeállításban szintén ötödik lett. Szocsiban ismét a női váltó, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Lajtos Szandra került dobogóközelbe, a hatodik helyen zártak. 

És ezeken az elvárásokon már az se nagyon fog könnyíteni, hogy Dél-Koreában alapvetően szeretik, van egy rajongótáboruk, és általában jól is szerepelnek (lásd 2016-os világbajnoki eredmények) a magyar anyától és kínai apától született Liu-testvérek.

Mi az olimpiai menetrend?

500 és 1000 méteren előfutamokat (8x4 fős futamok, minden futamból az első kettő továbbjutó és további 4 leggyorsabb harmadik), negyeddöntőt (4x5 fős futamok, továbbjutó minden futamból az első kettő), elődöntőt (2x4 fős futamok, az A döntőbe jut minden futamból első kettő, a B döntőbe minden futam további két helyezettje) és döntőt (A döntőt az 1-4. helyért, míg B döntőt a 5-8. helyért szervezik) szerveznek, 1500 méteren előfutam (1x6 és 6x5 fős futamok, minden futamból az első 3 jut tovább), elődöntő (3x7 fős futamok, minden futamból az első kettő jut az A döntőbe, a futamok 3-4. helyezettjei pedig a B döntőben folytathatják) és döntő (A döntő az 1-6. helyért, míg B döntő a 7-12. helyért) van. A váltóknak elődöntő (2x4 csapatos futamok, az első kettő az A, a második kettő a B döntőbe jut) és döntő van.

Ha verseny közben valami szabálytalanságot tapasztalnak a bírók, akkor videóellenőrzés után döntenek az esetleges kizárásról (PEN) vagy továbbjuttatásról (ADV). Az egyszerű kizárás (több okból lehetséges, például lökés vagy a másik versenyző akadályozása) nem jelenti azt, hogy a versenyző a teljes mezőny végére kerül, mert ez legtöbbször csak az adott versenyszakaszra vonatkozik. Olyan eset is megtörténhet viszont, hogy a vétkes versenyzőt szándékos, súlyos szabálytalanság miatt zárják ki (YC), ekkor a teljes mezőny végére kerül. Ha szabálytalanság miatt egy versenyző vétlenül, önhibáján kívül hátrányba kerül a futamában, a főbíró továbbjuttathatja a sportolót a következő fordulóba. Ha például egy 1500 méteres táv elődöntőjében az A döntőt jelentő helyről ütötték ki a versenyzőt, akkor az A döntőbe juttatják tovább, ha B döntőt érő helyről ütötték ki (3-4. hely), akkor a B döntőbe juthat tovább, ha viszont az utolsó előtti helyről ütik ki, akkor nem volt továbbjutó helyen, tehát nem muszáj előnybe hozni.

A magyaroknak már az első nap, tehát most szombaton versenyük lesz, majd 2-3-4 nap eltéréssel vannak a versenyek. A program összeállításánál nyilván azt is figyelembe vették, hogy a helyiek körében nagyon népszerűek lesznek a versenyek, amelyet a 12 ezer férőhelyes Gangneung Ice Arenában szerveznek meg, és amelyen a műkorcsolya és jégtánc versenyekkel osztoznak.

február 10.
12.00-14.50, 1500 m férfiak döntő, nők 500 m előfutam és 3000 m váltó elődöntő

február 13.
12.00-14.30 500 m nők döntő, férfiak 1000 m előfutam és 5000 m váltó elődöntő

február 16.
12:00-14:55 nők 1500m, férfiak 1000m döntők

február 20.
12:00-14:00 nők 1000 m előfutam, férfiak 500 m előfutam, nők 3000 m váltó,döntő

február 22.
12.00-14.45 férfiak 500m, nők 1000m, férfiak 5000 m váltó döntők

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális