2024. március 29. péntekAuguszta

Halep most is nagyot harcolt, de Wozniacki az Australian Open bajnoka

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 18:16 GMT +2, 2018. január 28.

Háromszettes, közel háromórás csatában küzdötte le Caroline Wozniacki Simona Halepet az ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyesének szombati döntőjében.


A lengyel származású dán játékos először nyert Grand Slamet, a világranglista élén hétfőtől megelőzi a harmadik nagy döntőjét elveszítő román riválisát.

Az open éra bevezetése óta először fordult elő Grand Slam-tornán, hogy mindkét döntősnek meccslabdákat kellett hárítania a fináléba vezető út során. Halep a harmadik körben Lauren Davis ellen három meccspontot élt túl, majd az elődöntőben Angelique Kerbernek is volt két meccslabdája ellene.

Wozniacki a második fordulóban állt a kiesés szélén, a döntő szettben Jana Fett 5–1-re vezetett, de a fiatal horvát lány két nagy lehetőséget is elpuskázott, s végül kiesett.  

A döntőt Wozniacki kezdte jobban, a dán teniszező 3–0-ra húzott el az első szettben. Halep nem esett kétségbe, feltűnően jól szervált, ám hiába hozta kétszer is semmire az adogatását, Wozniacki 5–3-nál a szettért adogathatott.


fotók: Ben Solomon/Tennis Australia
Itt jött a mérkőzés első fordulópontja, a pályafutása első GS-trófeájára hajtó Wozniacki megremegett, Halep brékelt, majd egy újabb kifogástalan adogatójátékkal visszajött a játszmába. Tie-breakre maradt a döntés, a rövidítésben pedig Wozniacki teniszezett pontosabban.

A második szettben 1–1-es állásnál egy óriásgém következett, a lányok több mint tíz percig kínozták egymást, az előnyözésből végül Halep jött ki jobban. Rossz jel volt viszont, hogy a rendkívül fáradtnak tűnő román világelső ápolási szünetet kért.



Wozniacki ha rákapcsol, a második szettben lezárhatta volna a mérkőzést, ehelyett a látványosan szenvedő Halep kiharcolta a döntő szettet, 4–3-nál brékelt, majd nehezen, de hozta a saját adogatását.

A hőség miatt elrendelt hosszabb szünet mindkét döntősnek jól jött, kifújhatták magukat. A harmadik játszmára mindenestre Halep és Wozniacki is nagyon elfáradt, egymást követték a brékek. Halep 1–3-ról egyenlített, aztán a mérkőzés során először, 4–3-nál nyerésre állt. Dán ellenfele már 3–3-nál jelezte a játékvezetőnek, hogy ápolási szünetet kér a következő játék előtt. Wozniacki a hajrára összekapta magát, s végül megnyerte karrierje első GS-tornáját.

Australian Open, női egyes, döntő

Simona Halep–Caroline Wozniacki 6:7 (2:7), 6:3, 4:6


forrás: ausopen.com

A döntő után nyilatkozták

Caroline Wozniacki: „Valóra vált az álmom. Remeg a hangom, ez egy nagyon érzelmes pillanat. Szeretnék gratulálni Simonának. Tudom, hogy ez a mai nap nehéz számára, sajnálom, hogy nyernem kellett, de biztos vagyok benne, hogy a jövőben még sokat fogunk játszani egymás ellen. Hihetetlen meccs, hihetetlen küzdelem volt. Utoljára, de nem utolsósorban szeretném megköszönni az apukámnak, aki hétéves korom óta mellettem állt. Voltak hullámvölgyeink, de mellettem álltál az út minden lépésénél.”

Simona Halep: „Nagyszerű torna volt ez számomra. Nem kezdtem túl jól azzal a bokasérüléssel, de a legjobbamat akartam adni. Persze, szomorú vagyok, de Caroline jobb volt nálam. Tovább harcolok, még sok év van előttem, remélhetőleg még lesznek ilyen kihívásaim, mint ma.”

A női egyesben döntőt játszó Simona Halep több órás kórházi ápolásra szorult, miután a 32 Celsius-fokos melegben lejátszott csaknem háromórás mérkőzésen súlyosan dehidratálódott.

teniszAustralian OpenSimona HalepCaroline Wozniacki
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális