2019. január 24. csütörtökTimót

Pjongcsang 2018: a tongai zászlóvivő bebizonyította, nincs lehetetlen

Kovács Ágnes utolsó frissítés: 10:59 GMT +2, 2018. január 23.

A riói megnyitó sztárjának története nem ért véget a nyári olimpián. 2017-ben bejelentette, sífutóként szeretne részt venni a pjongcsangi téli olimpián, úgy, hogy előtte havat sem nagyon látott.


Miért van szüksége a világnak élsportolókra? A válasz viszonylag egyszerű: hogy legyen, aki bebizonyítsa, semmi sem lehetetlen, hogy legyen, aki megmutassa minden csak akarat kérdése, hogy legyen, aki megtanítsa, mit jelent mindenáron kitartani a céljaink mellett. Ők azok, akik saját határaikat feszegetve mutatnak példát és nyújtanak inspirációt. Pita Taufatofua egyike azon sportolóknak, akikre illik ez a jellemzés, hiszen a 2016-os riói nyári játékok egyik legemlékezetesebb alakja vasárnap a téli ötkarikás játékokra is kvalifikálta magát, ezzel

ő lett az első sportoló, aki mindkét Olimpián képviseli az óceániai Tongát.

A hétgyermekes családból származó Pita Taufatofua a 2016-os riói Olimpián keltett hatalmas szenzációt és aratott óriási sikert, amikor Tonga zászlóvivőjeként kókuszolajtól fényes felsőtesttel, egy szál szoknyában vonult fel a nyitóünnepségen. Később ezzel kapcsolatosan egy interjúban elmondta, fontosnak érezte, hogy a világ ezáltal megismerje a polinéziai sziget kultúrájának egy darabját. „Azt akartam viselni a ceremónián, amit az őseim is hordtak 200 évvel ezelőtt.”

Taufatofua bár Ausztráliában született, szüleivel még gyerekkorában visszaköltöztek édesapja szülőhelyére, Tongába, ahol kilencen éltek egy egyszobás lakásban, szerény körülmények között. A sport azonban mindig fontos részét képezte az életének, hiszen már öt éves korától rendszeresen taekwondózott, emellett Tonga nemzeti sportját, a rögbit is űzte. Elmondása szerint hamar rájött, ha valamit elhatározott, akkor azt képtelen volt feladni. „Négy évig folyamatosan jártam rögbizni, az edző mégsem tett fel soha játszani. Ennek ellenére én minden edzésen részt vettem, minden mérkőzésen ott ültem a kispadon és azzal győzködtem magam, hogy egyszer úgy is eljön az én időm.”

Az olimpiai kvalifikáció sem ment számára egyik napról a másikra.

A sorozatos sérülések miatt csak harmadik próbálkozásra, 32 évesen jutott ki Braziliába, ám így is ő volt az első sportoló, aki taekwondóban képviselte Tongát a nyári játékokon. „1996-ban, amikor Pae Wolfgramm (tongai birkózó – megj.) ezüstérmesként tért haza az Olimpiáról, és én ott álltam az út szélén, P betűt lengetve a tiszteletére, elhatároztam, hogy egyszer én is kijutok a játékokra. Az azóta eltelt 20 év alatt rengeteget szenvedtem és küzdöttem, de megérte, mert sikerült valóra váltani az álmom.”

Az álmot, amely mindössze hat percet tartott, ugyanis már az első meccsen 16-1-re kikapott ellenfelétől az iráni, Sajjad Mardanitól. Pita azonban a nyitó ceremóniás fellépésével óriási hírnévre és népszerűségre tett szert és ezzel sikerült elérnie egy másik fontos célját: a világ már tudott az addig sokak számára ismeretlen, 105 ezres lélekszámú Tonga létezéséről. „Többé már senki nem úgy néz Tongára, mint egy apró pontra a térképen. Most már mindenki tudja, hogy hol van és mit képviselnek az ottani emberek.”

Pita Taufatofua története azonban itt még nem ért véget. 2017-ben ugyanis bejelentette, sífutóként szeretne részt venni a pjongcsangi téli olimpián. „Rió után elhatároztam, hogy megtalálom a legnehezebb sportot, mert szükségem volt új kihívásokra és számomra a legnagyobb kihívást jelentő sport a sífutás volt.”

Ez azt jelentette,

Pitának egy éve volt arra, hogy megtanuljon olimpiai szinten sízni

(úgy, hogy addig még soha nem látott havat), megszabaduljon 20 kiló fölöslegtől (hiszen a sífutók mindannyian pehelykönnyűek) és összegyűjtsön annyi pénzt, amennyiből finanszírozhatja felkészülését (mérnöki végzettségét tekintve talán ez volt a legkönnyebb számára). Küldetése azonban mégsem tűnt teljesen reménytelennek, ugyanis a Nemzetközi Síszövetség a 2014-es sochi Olimpia után módosította a szabályzatát, azért, hogy a Tongához hasonló trópusi országok sportolói is lehetőséget kapjanak a részvételre. Így sífutásban már a rollersível elért eredményeket is figyelembe vették.

Taufatofua ennek köszönhetően négy versenyt aszfalton teljesíthetett, ám ezzel még nem érte el a kvótához szükséges pontszámot. Novembertől tehát kénytelen volt Ausztriában Thomas Jacob, német edző segítségével havon is sízni. Ekkor már csak hét hete és öt versenye maradt hátra, hogy megszerezze a hiányzó pontokat. A tongai azonban nem adta fel. Öt versenyből négy nem a tervei szerint alakult, Törökországban, Lengyelországban és Örményországban nem érte el a szükséges minimumot, a zágrábi versenyt pedig lekéste, így utolsó lehetőségként január 21-én Izlandon állt rajthoz.

Pita Taufatofua öt perc 29 másodperc lemaradással ért be a győztes mögött, ám ez is elég volt ahhoz, hogy egy nappal a kvalifikációs időszak vége előtt megszerezze kvótáját, és a történelem során másodjára (2014-ben egy szponzora miatt Bruno Banani név alatt Fuahea Semi képviselte először Tongát a Téli Olimpián), ismét ott legyen egy tongai olimpikon a Téli Játékokon.

A 34 éves sportoló versenyét követően, amellett, hogy elárulta, ismét meglepetéssel készül a nyitóceremóniára, elmondta, hogy egy csodaként éli meg azt, hogy ismét sikerült kijutnia az Olimpiára. „Az volt a célom, hogy egy év alatt csináljam meg és sikerült” – mondta. – Ez az egész akkor válik különlegessé és akkor fogja igazán megérni, ha azzal, hogy ott leszek Dél-Koreában másokat is inspirálok arra, hogy merjenek vállalkozni valami olyan dologra, ami meghaladja a határaikat és a képességeiket.”

A 2018-as téli ötkarikás játékok február kilencedikén kezdődnek a dél-korei Pjongcsangban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális