2018. aug. 15. szerdaMária

Hatodik olimpiájára jutott ki Tófalvi Éva

Orbán Zsolt Orbán Zsolt utolsó frissítés: 18:24 GMT +2, 2018. január 19.

A csíkszeredai sílövő csütörtökön a dél-tiroli Antholzban, szezonbeli legjobb versenyével szerezte meg a kvótát a pjongcsangi játékokra. A Román Olimpiai és Sportbizottságnál készíthetik a zászlót!


Az észak-olaszországi Antholzban a napokban a téli olimpia előtti utolsó világkupa-versenyeket tartják. A csütörtök délutáni 7,5 kilométeres női sprintversenyig kérdéses volt, hogy Tófalvi Éva részt vehet-e az olimpián, gyakorlatilag ez volt a csíkszeredai sportoló utolsó esélye a kvótaszerzésre.

A 64-es rajtszámmal versenyző Tófalvi a lövészetnél egyet sem hibázott, végül 1 perc 56,2 másodperccel elmaradva a győztes Tiril Eckhofftól (Norvégia) a 43. helyen végezett 106 indulóból. Idei legjobb eredményével bebiztosította a kvótát a pjongcsangi olimpiára.

„Megvan a kvalifikáció a hatodik Olimpiámra! Köszönöm mindenkinek, aki bennem bízott” – írta közösségi oldalán a 39 éves sílövő, aki tavaly márciusában még a visszavonulást fontolgatta, a hazai szövetség vezetői győzték meg a folytatásról.

Tófalvi Éva három olimpián (Szocsi – 2014., Vancouver – 2010., Salt Lake City – 2002.) vitte a román küldöttség zászlaját a nyitóünnepségen. Részt vett még az 1998-as naganói és a 2006-os torinói játékokon is.

Tófalvi Évának szombaton is szurkolhatunk, a 10 kilométeres üldözőversenyen is rajthoz áll Antholzban. 

Frissítés: „Harminc másodperccel javítottam meg az átlagomat”

A csíki olimpikont két edzés között, telefonon értük el Antholzban. Tófalvi Éva az előzményekről, a versenyről, valamint a folytatásról is beszélt a Lelátónak:

„A mostani szezonban egyfolytában bal lábbal indultam a versenyeken, nagyon sokat fájt a hátam, utána meghűltem, sokat betegeskedtem. A verseny előtt csak annyira bíztam magamban, hogy a csomagom már elő volt készítve, hogy gyorsan indulhassak haza. Igaz, az elmúlt napokban rengeteg visszajelzést kaptam az emberektől, ami rendkívül pozitívan hatott rám. Nem számítottam ennyi pozitív üzenetre, ez adott egy jó nagy lökést ahhoz, hogy a tegnapi versenyt végigcsináljam.   

Jól ment a futás, harminc másodperccel javítottam meg az átlagomat. A lövésnél pedig nem hibáztam. Egy korábbi versenyen, az IBU-kupán azzal rontottam el a lövést, hogy túlgondolkodtam a dolgokat, ami a biatlonban nem szokott jól elsülni, itt kicsit automatikusan kell csinálni mindent. Már egy ideje pánikba voltam esve, amiért nem tudtam megszerezni a kvalifikációt, a félelem pedig nagy úr. A verseny előtt azt mondtam, amikor beérek a lőtérre, lesz, ami lesz, lefekszek, s lövök. Most szerencsére minden jól ment.

Tudtam, hogy körülbelül milyen idővel lehet meg a kvóta, a verseny előtt kiszámoltuk. Nem is a végső helyezés számított, hanem az, hogy mennyivel maradok el az első helyezettől. Maga a 43. hely nem hangzik olyan fantasztikusan, de most az volt a lényeg, hogy két perc húsz másodperc alá jöjjek be. Végül kevéssel, két százalékkal kerültem el az észt lányt, Regina Oját.

A szombati verseny egy bónusz, de abból a szempontból fontos nekem, hogy érezzem a többiek sebességét. Az olimpiáig szűk három hét maradt hátra, edzőtáborba nem megyek, nem is kértem, de nem is tudnának adni így az utolsó percen. Otthon fogok edzeni, Hargitafürdőn szerencsére jó hó van, most már csak a felkészülésre koncentrálok.”

Nyitókép: biathlonworld.com

téli olimpia
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális