2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Sportlegek – miattuk marad emlékezetes 2017

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 13:08 GMT +2, 2017. december 21.

A romániai sportélet legjeit bemutató év végi, szubjektív összeállításunkba többek között egy fiatal tehetség és egy veterán klasszis is bekerült. Nem feledkeztünk meg Simona Halep küzdelméről, illetve az idei év nagy bukásáról sem, ami elég sokba került a Román Labdarúgó Szövetségnek.


Berobbant – az év fiatalja: Kuti Nándor 

A Kolozsvári U-BT csapatánál egyre több játékidőhöz jutó dobóhátvéd szeptemberben részt vett a kosárlabda Európa-bajnokságon, ahol a román válogatott rendező jogán szerepelhetett. Marcel Țenter csapata mind az öt csoportmeccsét elvesztette a kolozsvári sportcsarnokban, a válogatott nagyon távol állt a továbbjutástól, de Kuti Nándor teljesítményéről csak jót lehet írni.


fotó: fiba.com
A sepsiszentgyörgyi fiú – aki januárban lesz 21 éves – átlagosan 25,7 percet töltött a parketten az Európa-bajnokság alatt, pontokkal, asszisztokkal és lepattanókkal is segítette csapatát. Nemrég Ghiță Mureșan korábbi NBA-center mondta Kutiról: „Egy olyan játékos, aki a nemzeti csapat vezére lesz. Már most oszlopos tagja a válogatottnak, olyan kosaras, akinek a pályára lépése bizakodásra ad okot”. Kell ennél nagyobb dicséret egy pályafutása elején járó fiatalnak?

Másképp csinálta – az év edzője: Gheorghe Hagi

Kevesen gondolták volna a Liga 1 2016/17-os szezonja előtt, hogy az FC Viitorul képes lesz beleszólni a bajnoki cím sorsába. Pedig így történt, ráadásul a dobrudzsaiak nemcsak beleszóltak, hanem meg is nyerték a bajnokságot. A klub történetének első komolyabb sikeréből aktívan kivette a részét több olyan fiatal futballista, aki előzőleg a Hagi-akadémián nevelkedett.

A Viitorul a román szuperkupában kikapott az FC Voluntari-tól, s bár a Bajnokok Ligája, majd az Európa Liga csoportköréről is lemaradtak Hagi fiai, mesterük elnyerte az év edzője díjat a decemberi román futballgálán. Nálunk is ő lett az év legjobb szakembere, Hagi megmutatta, nem csak idegenlégiósokra alapozva, valamint nagybevásárlással lehet a csúcsra érni.


fotó: fcviitorul.ro

Sztárhokis a kék-fehéreknél – az év igazolása: Pjotr Szcsasztlivij 

Kevés olyan kaliberű játékos fordult meg a magyar jégkorong-bajnokságban, mint a Csíkszeredai Sportklub orosz csatárja. Legutóbb akkor robbant ekkora átigazolási hokibomba, amikor a Fradi 2005-ben az NHL-es kényszerszünet alatt lecsapott Rob Niedermayer és Jason Strudwick játékjogára.


fotó: Pál Zoltán
Pjotr Szcsasztlivij megjárta a sportág legerősebb ligáit, az észak-amerikai NHL-t és az orosz bázisú KHL-t. Volt már az orosz jégkorong-válogatott csapatkapitánya, s vb-bronzot nyert a szbornajával, ugyanakkor a Jurij Gagarinról elnevezett kupát is magasba emelhette a Szalavat Ufa színeiben.

Az orosz klasszis szezon közben kis híján visszatért a KHL-be, de végül nem tudott megállapodni a Slovan Bratislava vezetőivel. Karrierjét az Erste Ligában folytatja, a csíki drukkerek pedig tovább csodálhatják klasszisát.

Az év sportsikere: asztalitenisz-arany Luxemburgban

Románia női asztalitenisz-válogatottja éremesélyesként utazott a nyugat-európai miniállamban rendezett csapat Európa-bajnokságra. Viorel Filimon játékosainak összejött az, amire legutóbb 2005-ben volt példa: négy második, illetve egy harmadik hely után a román csapat újra aranyérmes lett az Eb-n.

Lajos herceg is látta a helyszínen, ahogy Szőcs Bernadették megnyerik az izgalmas döntőt a németekkel szemben. Berni Nina Mittelhamot győzte le, míg az egyéniben Európa-bajnok Elizabeta Samara, illetve Daniela Dodean Monteiro kínai származású versenyzők ellen járt sikerrel. A román válogatott a csoportkörben Hollandia, Csehország és Luxemburg csapatát múlta felül, majd a legjobb nyolc között portugálok és az oroszok sem tudták megállítani a lányokat.

Kiszenvedte: Simona Halep küzdelme a világelsőségért

A gyenge évkezdés után a konstancai teniszező kipihente magát a salakszezonra, és célba vette a világelsőséget. A Roland Garros döntőjében ő számított esélyesnek, csakhogy a lett Jelena Ostapenko másfél szettes hátrányból fordítani tudott, így Halep lemaradt a rég óta üldözött WTA-elsőségről. A wimbledoni negyeddöntőben újabb fájdalmas vereség következett, akkor a magyar származású, brit színeket képviselő Konta Johanna mutatott be egy látványos visszatérést, Halep pedig újból bosszankodhatott.

Augusztusban a cincinatti tornán ismét a világelsőségért játszott, de Garbine Muguruza ellen 6–1, 6–0-s vereségbe szaladt bele. Végül a China Openen második lett, ezzel átvette a vezetést a világranglistán, kihasználva Muguruza korai kiesését. A szingapúri világbajnokságon annak ellenére is megőrizte az első pozíciót, hogy a csoportból nem sikerült továbbjutnia. Halep egyetlen tornát nyert meg 2017-ben, a májusi Madrid Opent.

Meglepetéscsapat: székelyek a Liga 1-ben

A Sepsi OSK újoncként, azzal a célkitűzéssel kezdte a Liga 2 elmúlt idényét, hogy a középmezőnyben zárja a pontvadászatot. Nos, ezt a célt nagyon is túlszárnyalta a sepsiszentgyörgyi focicsapat, amely a megyéből és a régióból elsőként jutott fel az élvonalba. A helyi szinten sporttörténelmi jelentőségű sikert május végén teljesítették be Hadnagy Attiláék, egy fordulóval a másodosztályú bajnokság vége előtt Resicabányáról vitték el a pontokat, a CS Mioveni elleni szezonzáró meccs így már teljesen ünnepi hangulatban telt.


fotó: Pál Árpád
Más kérdés, hogy az első osztályban eddig kevés pontot gyűjtött a piros-fehér alakulat, de bármi legyen is a jelenlegi szezon vége, bennmaradás vagy kiesés, a Sepsi OSK teljesítményére sokáig fogunk emlékezni.

Az év csapata: Sepsi-SIC

Még mindig Székelyföld, még mindig Sepsiszentgyörgy. A háromszéki megyeközpontnak ugyanis két topcsata van, a női kosarasok április végén a klub második bajnoki címét szerezték meg a nemzeti ligában. A Sepsi-SIC–Kolozsvári U nagydöntő legemlékezetesebb pillanata a Horia Demian Sportcsarnokban rendezett negyedik mérkőzésen történt.

Zoran Mikes, a hátrányban álló zöld-fehérek vezetőedzője úgy tiltakozott a csapatát érintő hátrányos bírói döntések ellen, hogy levonulásra szólította fel a cserepadot. A többiek viszont a pályán maradtak, és a cserék is visszafordultak edzőjük utasítására, de a boszniai edző blöffje után megfordult a meccs, a Sepsi-SIC újból bajnok lett.

A kétszeres címvédő sepsiszentgyörgyi együttes a jelenlegi bajnoki idényben még nem talált legyőzőre, a lányok ugyanakkor szenzációs eredményt értek el nemzetközi szinten: a FIBA Európa Kupában három vereség után összekapták magukat, továbbjutottak a csoportból, majd a rájátszás első fordulójának első felvonásán a görög bajnok Olympiakoszt is legyőzték.

A legnagyobb vesszőfutás: Christoph Daum

Nagyobb a dumája, mint a tudása, ebből a szempontból Răzvan Burleanura, a Román Labdarúgó Szövetség elnökére hasonlít. Christoph Daum elbukta a legfőbb célkitűzést, a német szövetségi kapitánnyal a román labdarúgó-válogatott nem jutott ki az oroszországi világbajnokságra.

Daum folyamatosan háborúzott a román sportújságírókkal, a csatározás aztán komédiába torkollt. A kapitány a vezető román sportnapilapról, a Gazeta Sporturilor azt nyilatkozta egy interjúban, hogy csak halak csomagolására alkalmas, a következő sajtótájékoztatón pedig jött is a válasz: a GSP egyik embere horgászbotot ajándékozott az edzőnek, hátha utóbbi úgy dönt, elmegy más vizekre halászni.

Ez később be is következett, Daumot szeptemberben menesztették, de valljuk be, nem járt olyan rosszul, hiszen a szövetségnek 135 ezer eurós elégtételt kellett fizetnie a szerződése felbontásáért.

Mint tudjuk, az utódot a Bukaresti Dinamo adta Cosmin Contra személyében, az új edzővel jóval összeszedettebbnek tűnt utolsó csoportmeccsein a válogatott, igaz, a hollandok elleni felkészülési meccs már kevésbé sikerült a Contra-csapatnak.

Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális