2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

Román–magyar kézicsata? Majd legközelebb…

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 13:59 GMT +2, 2017. december 09.

A magyar válogatott a csehek legyőzésével elkerülte a román együttest a németországi női kézilabda-világbajnokság nyolcaddöntőjében. Kim Rasmussen és Ambros Martín csapata különböző ágra került, már csak a döntőben találkozhatnának, amire azért nincs túl sok esély.


Pénteken rendezték az utolsó csoportmeccseket a Németországban zajló női kézilabda-vb-n. A csoportkör ötödik fordulójáig kérdéses volt a nyolcaddöntő párosítása, így az is, hogy a román és a magyar válogatott összekerül-e a legjobb 16 között. Erre minden esély megvolt, a román lányok az A-, a magyarok pedig a B-csoportban szerepeltek, és az ágrajz szerint az A1 a B4-et kapta ellenfélnek a kieséses szakasz első fordulójában. A csoportok csütörtöki állása alapján román–magyar nyolcaddöntő körvonalazódott, de a magyarok végül elkerülték Cristina Neaguékat.

A román válogatott egymás után négy mérkőzésen szerezte meg a maximális pontot a Trier Arénában. Ambros Martín csapata előbb Paraguay-t győzte le könnyedén, majd következett egy izgalmas mérkőzés a franciák skalpjával érkező szlovénokkal szemben. A trikolórók a második akadályt is sikerrel vették, s ez után egy kevésgólos találkozón (19–17) a spanyolokat leküzdve átvették a hatos irányítását.


Fotók: IHF / Facebook
A negyedik fordulóban visszavágtak Angolának, s mivel a spanyol–francia meccsen döntetlen született, egy körrel a vége előtt a románok megnyerték az A-csoportot. Így az utolsó meccset a franciák ellen elengedhették, Ambros Martín több kulcsjátékosát is pihentette a 26–17 (17–7) arányú román vereséggel végződött mérkőzésen.     

A románokkal ellentétben a Bietigheim-Bissingenben szereplő magyar kézisek nehezebb úton verekedték be magukat a nyolcaddöntőbe. A nyitókörben a világ- és Európa-bajnok norvégok ellen nem lehetett reális elvárás a pontszerzés, viszont a svédek ellen már másként álltak az erőviszonyok, de Görbiczék három góllal kikaptak a sárga-kékektől. A kettős kudarc után jókor jött a szünnap, és Kim Rasmussen úgy döntött, edzés helyett a lányokat elküldi a karácsonyi vásárba.



Aztán a nem túl acélos argentinok ellen egyszerre lehetett javítani a gólarányon és az önbizalmon, így a sorsdöntő negyedik fordulóra minden a helyére került. Ezt a Kárpát Kupa-győztes lengyelek bánták, a magyarok remek játékkal, 31–28-as győzelemmel biztosították be a továbbjutást.

Pénteken a magyar–cseh mérkőzésen két biztos továbbjutó találkozott, és azt is lehetett tudni, hogy az összecsapás vesztese Romániát kapja a nyolcaddöntőben. A kiegyenlített csatát végül a magyarok nyerték egy góllal, tehát a csehek végeztek a B-csoport negyedik helyén, ők készülhetnek fel a románokból. A magyaroknak sem lesz könnyebb dolguk, a franciákkal nyolcaddöntőznek.

Elmarad Rasmussen és Martín taktikai csatája

Egy magyar–román mérkőzés már csak a szövetségi kapitányok múltja, jelene miatt is rendkívül izgalmas párharcnak számított volna a vébén. Mindkét edző jól ismeri a rivális kézilabdáját: Kim Rasmussen, a magyarok dán mestere a 2015/2016-os szezonban a CSM București kispadján a hazai fronton bajnokságot és kupát nyert, a bukaresti csapat ugyanakkor az EHF Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében a Győri ETO-t hetesekkel legyőzve szerezte meg a trófeát; másrészt Ambros Martín is rendkívül jártas a magyar kézilabdában, hiszen a spanyol tréner kettős ügynököt játszik, egyszerre román szövetségi kapitány és a Győri ETO vezetőedzője.

Elvileg még van esély rá, hogy Kim Ramussen és Ambros Martín farkasszemet nézzen a vb-n, de az a forgatókönyv, hogy a magyar és a román válogatott is bejut a december 17-i hamburgi döntőbe, azért elég valószínűtlennek tűnik…

Szombaton újabb szünnap van a németországi világbajnokságon, a nyolcaddöntő első négy mérkőzését vasárnap, a második négy találkozót hétfőn rendezik. A vb felső ága gyakorlatilag Európa-bajnoksággá alakult át, a 16 továbbjutóból 14 csapat európai, a két kakukktojás Japán és a Koreai Köztársaság válogatottja. Egyébként a csoportkör nagy vesztese Lengyelország mellett a 2013-as világbajnok Brazília, a piros-fehérek és a dél-amerikaiak az alsóági Elnöki Kupában lesznek érdekeltek a folytatásban.

Németországi női kézilabda-vb, csoportkör

Magyarország csoportmérkőzései:
Norvégia–Magyarország 30–22 (21–11)
Magyarország–Svédország 22–25 (11–11)
Magyarország–Argentína 33–15 (18–7)
Lengyelország–Magyarország 28–31 (11–13)
Magyarország–Csehország 30–29 (17–14)

Románia csoportmérkőzései:
Románia–Paraguay 29–17 (16–7)
Szlovénia–Románia 28–31 (14–14)
Románia–Spanyolország 19–17 (9–7)
Románia–Angola 27–24 (14–14)
Franciaország–Románia 26–17 (17–7)

A csoportok végeredménye a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) honlapján.  

A nyolcaddöntő műsora

Vasárnap (december 10.)
18.30 Szerbia–Montenegró (Magdeburg)
18.30 Magyarország–Franciaország (Lipcse)
21.30 Németország–Dánia (Magdeburg)
21.30 Svédország–Szlovénia

Hétfő (december 11.)
18.30 Oroszország–Koreai Köztársaság (Magdeburg)
18.30 Románia–Csehország (Lipcse)
21.30 Japán–Hollandia (Magdeburg)
21.30 Spanyolország–Norvégia (Lipcse)

női kézilabda-vbkézilabda
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális