2024. március 28. csütörtökGedeon, Johanna

A dánokkal teljes a vb európai mezőnye

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 01:42 GMT +2, 2017. november 15.

Utolsó európai csapatként a dán válogatott jutott ki az oroszországi foci-vb-re.  Christian Eriksenék a koppenhágai 0–0 után Dublinban kiütötték az íreket, többek között a Tottenham-légiós mesterhármasával.


A kedd esti visszavágó házigazdái álomszerűen kezdtek, a hatodik percben Shane Duffy volt jókor jó helyen, az ír középhátvéd Kasper Schmeichelt megelőzve a hálóba fejelte a labdát. A gólpasszt egyébként – egy rosszul sikerült felszabadítási kísérlettel – Nicolai Jörgensen, a dánok csatárja adta.

A zöld mezesek nem sokáig álltak továbbjutásra, ugyanis a 29. percben egyenlítettek a vendégek. Röviden elvégzett szöglet után Pione Sisto fűzte be védőjét, s bár a középen érkező Thomas Delaney lövése nem sikerült valami tökéletesre, a kapufánál álló Cyrus Christie a gólvonal mögé „segítette” a labdát.

A szünet előtt a dánok a vezetést is átvették, Christian Eriksen lőtt gyönyörű kapufás gólt egy ellentámadáson.

A Tottenham Hotspur támadó középpályása a 63. percben megmutatta, hogy bal lábbal is nagyon veszélyes, a tizenhatos félköréből leadott lövésre hiába vetődött az írek kapusa – itt gyakorlatilag el is dőlt a kérdés.

Eriksen a folytatásban kapott még egy ajándéklabdát az egyik ír védőtől, mesterhármasát beteljesítve a bal felsőbe bombázta a bőrgolyót. Ezzel nem ért véget az írek szenvedése, a végére maradt még egy büntető, amit a frissen becserélt Nicklas Bendtner váltott gólra.

A románokkal korábban azonos selejtezőcsoportban szereplő dán csapat nagy győzelemmel jutott ki a világbajnokságra.

Labdarúgó-vb, európai pótselejtező
Második mérkőzések

Írország–Dánia 1–5 (1–2)
gól: Duffy (6.), ill. A. Christensen (29.), Eriksen (32., 63., 74.), Bendtner (90., büntetőből)
Kijutott a vb-re Dánia 5–1-es összesítéssel

További eredmények

Olaszország–Svédország 0–0 
Kijutott: Svédország 1–0-s összesítéssel

Svájc–Észak-Írország 0–0 
Kijutott: Svájc 1–0-s összesítéssel

Görögország–Horvátország 0–0 
Kijutott: Horvátország 4–1-es összesítéssel

A világbajnokság európai résztvevői: Oroszország (házigazda); Belgium, Németország, Anglia, Spanyolország, Lengyelország, Izland, Szerbia, Portugália, Franciaország (selejtezővel); Svájc, Horvátország, Svédország, Dánia (pótselejtezővel).

Nyitókép: uefa.com

futballvb-selejtezőoroszországi foci-vb
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális