2024. március 29. péntekAuguszta

Topligák: csúcsmeccsek City-, Dortmund- és Juve-diadallal

Szén Sándor Szén Sándor utolsó frissítés: 16:47 GMT +2, 2018. november 13.

Angol nyelvterületen csak Super Sundayként, azaz Szuper Vasárnapként emlegetik az olyan játéknapokat, melyeken több rangadót is rendeznek. A mostanit nyugodtan illethetjük a fenti jelzővel, hiszen Angliában a manchesteri derby volt terítéken, a Serie A-ban összecsapott a két nagy rivális AC Milan és Juventus, Németországban pedig a Klassiker szegezte képernyők elé a nézőket. Ám ezeken kívül is tartogatott érdekességeket a hétvége, hagyományos összeállításunkban ezekből szemezgetünk.


A hétvége egyik leginkább várt meccse nem is oly rég csupán egy sima városi derbi volt, ahol a lesajnált Manchester City minden alaklommal megpróbált kitörni a nagy rivális, az irigyelt topcsapat  United árnyékából. Az utóbbi években viszont majdhogynem felcserélődtek a szerepek, de legalábbis az égszínkékek igencsak kinőtték magukat. Az idei szezonra ez hatványozottan igaz, lassan a Bajnokok Ligájában szereplő topcsapatok is szembesülnek az égető kérdéssel: hogyan lehet megállítani a félelmetes gépezetet? Viszont, ha van valaki, aki képes megtalálni az ellenszert bármely csapat ellen, az épp José Mourinho, a Vörös Ördögök vezére.

Ilyen előzményekkel érkezett el a manchesteri derbi napja, melynek első percei alapján úgy tűnt, ez a mostani kemény feladat még a sokat látott portugál tréneren is kifogott. A City sokkal jobban játszott, a meccs képe semmivel sem utalt arra, bármiben is különbözne ez a csata, az eddigi diadalmenetektől. A hazaiak Silva révén törték meg az egyébként sem acélos United-ellenállást, majd a derbispecialista, Sergio Agüero is bevette De Gea kapuját.

Mourinho remekül cserélt, Lukaku ugyanis fél perccel pályára küldése után kiharcolt egy büntetőt, melyet Martial értékesített. Visszajött a meccsbe a vendéggárda, ám a hajrában, köszönhetően az erőteljes kitámadásnak, még egyszer kapitulált, átengedve ezzel a város elsőszámú csapata címet az ősi riválisnak. Minimum a következő derbiig.

Az élcsapatok közül egyaránt botlott a Chelsea és az Arsenal, az Everton, illetve a Wolverhampton ellen, míg a Tottenham és a Liverpool győzelemmel zárta a hétvégét.

Az ezt megelőző fordulóban már a tűzzel játszott a Barcelona, ezúttal pedig meg is égett. A katalánok a Betist látták vendégül és a félidőre már kétgólos hátrányt szedtek össze. Ugyanez volt a helyzet a Rayo ellen is egy hete, az andalúzok azonban nem hagyták felzárkózni Messiéket. Ahogy a gránátvörös-kékek kezdték ledolgozni a hátrányt, a zöld-fehérek mindig rúgtak egyet. Az adok-kapoknak csak a hármas sípszó vetett véget, a Barca fordulatos meccsen, 4–3-ra kapott ki saját közönsége előtt.

A Real Madrid számára teljes felüdülést jelentett Santiago Solari kinevezése, akinek vezetésével egyelőre nem tud hibázni a csapat. Most a Celta Vigo otthonában diadalmaskodott a Királyi Gárda a forduló zárómérkőzésén és négy pontra zárkózott fel a listavezetőre. A katalánokat bőszen követi az Atlético Madrid és a Sevilla is, az örökös kihívók kötelezőnek mondható győzelmeket arattak, a Deportivo Alaves személyében viszont egy üde színfolt is színesíti az üldözők táborát. Jól lehet a szezon negyede is alig telt el, de mi már most kiosztanánk a szezon meglepetéscsapata címet a kék-fehér kiscsapatnak.

Talán a 2013-as Bajnokok Ligája döntő óta nem ígérkezett ennyire izgalmasnak a Der Klassiker, mint az elmúlt szombaton. A Dortmund néhány tapasztalt, jó áron megszerzett játékos mellett igazi gyöngyszemekre talált, és a fiatal titánok vezetésével ismét legszebb napjait idézi. Akkoriban bizony a Bayern sem győzni járt a Signal Iduna Parkba, a Dortmund pedig bajnoki címeket zsebelt be. Sok van még hátra, de egy biztos, az idei szezon fő esélyese a sárga-fekete alakulat, a Bayern pedig nehezen tud lépést tartani a nagy riválissal. Létfontosságú volt tehát a bajorok számára a rangadó, és ennek szellemében is léptek pályára. A Bayern sokkal aktívabban kezdett, rég nem látott intenzitással és iramban vezette támadásait. Egy ilyen végén Lewandowski fejelt gólt, az előnyt pedig sikerült a sípszóig megőrizni.

A félidei szusszanás után hatalmas esélyt kapott a hazai gárda, ugyanis a játékvezető Neuer szabálytalansága miatt büntetőt ítélt. A Darazsak éltek is a lehetőséggel, ismét nyílttá téve a meccs kimenetelét. Nem telt el sok idő, ismét a Bayern vezetett, a müncheniek egy tetszetős akció végén – igaz lesről – szereztek újra vezetést. Ezt követően azonban látványosan visszavettek, sokszor csak Neuer bravúrjai és a szerencse mentette meg az együttest. A sorozatos dortmundi rohamoknak végül beérett a gyümölcse, a vendéglátók fordítani tudtak. A hosszabbításban született még egy Lewandowski-gól, ám ezúttal a játékvezető észrevette a lest, így elmaradt a slusszpoén, a Bayern pedig a listavezető Dortmundtól látszik egyre inkább elmaradni.

Bombaformában a Leipzig, amely a Leverkusent múlta felül 3–0 arányban, a Hertha kisebb válságban van, Dárdaiék ismét kikaptak.

Szűk az a határmezsgye, amely az Európa Liga és a Bajnokok Ligája indulást biztosító helyek között húzódik a Serie A-ban, presztízs, siker és pénz szempontjából viszont annál élesebb a különbség ezek között. Nem is csoda tehát, hogy ádáz küzdelem folyik a Juventus üldözői között.

Az AC Milan jövőre BL-re cserélné az EL-t, ám ehhez még sok csatát kell nyernie a Rossonerinek. Vasárnap érkezett el az első, és talán legnehezebb állomás, a címvédő Juventus ellen. A Zebrák hamar előnybe kerültek és végig uralva a meccset 2–0-ra nyerni tudtak. Sikerült, tehát amit Allegri-mester a United elleni meccs után hiányolt, a csapat le tudta zárni a találkozót.

A forduló szenzációját az Inter csapata szolgáltatta, a kék-feketék azonban szívesen lemondtak volna erről. A másik milánói csapat az Atalanta ellen futott bele hatalmas verésbe, a Roma ezúttal szebbik arcát mutatta és négyszer mattolta a Sampdoria védelmét.

Premier League, 12. forduló

Cardiff City–Brighton and Hove Albion 2-1
Huddersfield Town–West Ham United 1-1
Leicester City–Burnley 0-0
Newcastle United–Bournemouth 2-1
Southampton–Watford 1-1
Crystal Palace–Tottenham Hotspur 0-1
Liverpool–Fulham 2-0
Chelsea–Everton 0-0
Arsenal–Wolverhampton Wanderers 1-1
Manchester City–Manchester United 3-1

La Liga, 12. forduló

Levante UD–Real Sociedad 1-3
Real Valladolid–SD Eibar 0-0
Getafe CF–Valencia CF 0-1
Atlético Madrid–Athletic Bilbao 3-2
Girona FC–CD Leganes 0-0
Deportivo Alaves–SD Huesca 2-1
FC Barcelona–Real Betis 3-4
Rayo Vallecano–Villarreal CF 2-2
Sevilla FC–RCD Espanyol 2-1
Celta Vigo–Real Madrid 2-4

Bundesliga, 11. forduló

Hannover 96–VfL Wolfsburg 2-1
TSG 1899 Hoffenheim–FC Augsburg 2-1
WerderBremen–Borussia Mönchengladbach 1-3
SC Freiburg–1. FSV Mainz 05 1-3
Fortuna Düsseldorf–Hertha Berlin 4-1
1. FC Nürnberg–VfB Stuttgart 0-2
Borussia Dortmund–Bayern München 3-2
RB Leipzig–Bayer Leverkusen 3-0
Eintracht Frankfurt–Schalke 04 3-0

Serie A, 12. forduló

Frosinone–Fiorentina 1-1
Torino FC–Parma 1-2
SPAL–Cagliari 2-2
Genoa CFC–SSC Napoli 1-2
Atalanta BC–Internazionale 4-1
ChievoVerona–Bologna 2-2
Empoli–Udinese 2-1
AS Roma–UC Sampdoria 4-1
US Sassuolo–SS Lazio 1-1
AC Milan–Juventus FC 0-2 

futballtopligákösszefoglaló
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális