2024. március 29. péntekAuguszta

Rutinos, sokoldalú, horvát – bemutatjuk a CFR új középpályását

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 12:40 GMT +2, 2018. június 23.

Nem a fiatal reménység kategória, de jó kis igazolásnak tűnik. A 29 éves Mate Maleš a Kolozsvári CFR első szerzeménye a nyári szünetben, lássuk mit tud a HNK Rijeka korábbi csapatkapitánya, akit néhány éve a horvát válogatottba is behívtak.


Az Edi Iordănescu „éra” első érkezőjét jelentette be a napokban a Kolozsvári CFR. A Kínába szerződött Dan Petrescut váltó, nemrég kinevezett edző állítólag maga kérte a klubvezetőktől, hogy igazolják le Mate Malešt. Az átigazolásról még a hivatalos közlemény előtt lehetett olvasni a román sportsajtóban, ugyanis Damjan Djokovic – aki az elmúlt szezon utolsó mérkőzésén bajnoki aranyat jelentő gólt fejelt az FC Viitorul kapujába – lelőtte a poént az Instagram-oldalán. A szerb-horvát játékos Malešsel készített közös fotót lőtt ki a profiljára, a következő felirattal: „Amigo - Welcome to CFR”. A bejegyzésnek időközben nyoma veszett a közösségi oldalon, de a klub honlapján nem sokkal később megerősítették az információt, miszerint valóban megegyeztek Malešsel. Amúgy Djokovic és az új szerzemény korábban a HNK Rijekában focizott együtt rövid ideig.

Fiatal tehetségből csapatkapitány

Mate Maleš a Jugoszláviához tartozó Šibenikben, vagy ha magyarosabban jobban tetszik, Szebenikóban született 1989. március 11-én. Maleš már 17 évesen debütált szülővárosa csapatában, bemutatkozó mérkőzésén a Maksimir Stadionban 4–3-ra kikaptak a Dinamo Zagrebtől. A fiatal középpályás ezt követően a Hajduk Splitnél folytatta ifikarrierjét, s bár a felnőtt csapatban is számítottak rá, ő mégis a Dinamo Zagrebet választotta, öt évre szóló szerződést kötött a fővárosiakkal.

A dalmáciai fiú kevés játéklehetőséget kapott a horvát futball legsikeresebb klubjánál, amely kölcsönadta a szintén Zágrábban működő Lokomotivának. A „vasutasoknál” már kibontakozhatott, összesen 66 meccsen lépett pályára, s közben az NK Zargebnél is megfordult egy szezon erejéig.


fotó: sportcom.hr

Aztán 2013 nyarán a HNK Rijeka vásárolta meg az akkoriban 225 ezer euróra értékelt középpályást. Mates a „fiumei fehérek” meghatározó játékosává vált, a Rijekával a 2016/17-es idényben megnyerte a horvát bajnokságot és a horvát kupát, s ekkor már egymillió euró fölött jegyezték a Transfermarkton. A fiumei alakulatnál a csapatkapitányi tisztséget is betöltötte, tavaly nyáron és ősszel, amikor a Rijeka a Bajnokok Ligája selejtezőjében, majd az Európa Liga csoportkörében vitézkedett, többször is ő volt a cséká.

A HNK Rijeka egyébként hét pontot szerzett az EL D-csoportjában, az AC Milan, az AEK Athén és az Austria Wien társaságában, de a horvátok csak az osztrákok tudták megelőzni, így nem jutottak tovább a négyesből. Előzőleg a BL-ben eljutottak egészen az utolsó selejtezőkörig, kiejtették a walesi bajnok The New Saints csapatát, aztán az RB Salzburgon is túljutottak, ám az Olympiakosz ellen már nem sikerült az újabb bravúr, a görögök kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel kerültek fel a főtáblára.

Először kóstol bele igazán a légiós életbe

Mate Maleš sokoldalú labdarúgó, pályafutása során a védekező középpályás posztján játszott a legtöbbet, de fennebb, belső, vagy akár támadó középpályásként is használták edzői. Elnézve a róla készített összeállítást, a mozgása kissé Andrea Pirlo játékát idézi fel bennünk. Maleš stabilan védekezik, remekül szerel, ugyanakkor a labdakihozatalt, a támadásépítést is nyugodtan rá lehet bízni. A gólszerzés ugyanakkor nem tartozik az erősségei, vagy inkább a feladatai közé, eddig mindössze három gólt szerzett a felnőtteknél, mindhármat távoli lövéssel, s mindhárom bekerült az alábbi videóba.

  

A Kolozsvári CFR új középpályásának CV-jében nagyon jól mutat, hogy 2014 márciusában bemutatkozott a horvát válogatottban. Egy Svájc elleni, 2–2-vel végződött felkészülési meccsen Niko Kovac szövetségi kapitány a kezdőbe nevezte, Maleš a második félidő elején váltotta bizonyos Luka Modric, aki akkor már a Real Madridot erősítette.  Korábban a 2014-es világbajnokság európai pótselejtezőjében is kerettag volt az Izland elleni páros mérkőzésen, ám a reykjavíki első találkozón, illetve a zágrábi visszavágón is padozott . A horvátok átverekedték magukat az északiakon, kijutottak a brazíliai vb-re, Maleš azonban nem került be a keretbe.   

Embed from Getty Images

A 29 éves középpályás eddig még soha nem szerepelt külföldi egyesületnél. Idén februárban megállapodott a kínai élvonalban újonc Talien Jifanggal, mégsem maradt túl sokat Ázsiában, mivel a klubnál tulajdonosváltás történt és az új vezetők azonnal leigazolták Yannick Carrascót és Nicolás Gaitánt az Atlético Madridtól, s José Fonte is csatlakozott a West Ham Unitedtól. A kínai bajnokságban egy-egy csapatban egyszerre csak három légiós lehet a pályán, így a Jifang menedzsmentje arra hivatkozva, hogy a játékos megbukott az orvosi vizsgálaton, egyoldalúan felbontotta Maleš szerződését. Az eset azért is volt nagyon kellemetlen, mert a horvát labdarúgót felesége és kislánya is követte Kínába, végül nem tehettek mást, haza kellett költözzenek.

A post shared by Mate Males (@matemales) on

Mate Maleš 2017 decembere óta nem játszott tétmérkőzést, de ha visszanyeri formáját, beverekedheti magát a BL-selejtezőre készülő Kolozsvári CFR kezdőcsapatába, jó kis igazolásnak tűnik.

Edzőmeccs a Sepsi OSK-val

A Liga 1 bajnoka időközben még egy játékost leigazolt, a 22 éves Radu Andrei éppen születésnapján, június 21-én kötött szerződést a fellegvári labdarúgóklubbal. A bukaresti balhátvéd legutóbb a ciprusi Aris Limassolnál futballozott, a Steauánál nevelkedett, majd a Dinamónál játszott.


fotó: cfr1907.ro

A kolozsvári bajnokcsapat június 17–27. között Brassóban készül az új idényre. Amint arról beszámoltunk, a CFR valószínűleg a svéd bajnok Malmö FF csapatával ütközik a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében, a „vasutasok” július 24-én vagy másnap hazai pályán kezdenek, a visszavágót pedig július 31-re vagy augusztus elsejére fogják kiírni.

Addig is Edi Iordănescu fiai a Sepsi OSK-val játszanak edzőmeccset június 26-án (kedden) 18 órától. A sepsiszentgyörgyi stadionba ingyenes lesz a belépés.

Liga 1Kolozsvári CFRátigazolásMate Malesfutball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális