2024. március 29. péntekAuguszta

S. Williams legyűrte Halepet az Australian Openen

Lelátó utolsó frissítés: 16:15 GMT +2, 2019. január 21.

A női egyes negyedik fordulójában ért véget Simona Halep szereplése az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A Melbourne-ben tavaly a döntőig menetelő világelsőt a sportág minden idők egyik legsikeresebb képviselője, Serena Williams győzte le a nyolcaddöntőben.


A Rod Laver Arénában rendezett hétfői találkozó 1 óra 47 percet tartott. Halep a simán elveszített első játszma után a másodikban látványosan felfejlődött és visszajött a meccsbe, de a döntő szettben Williams kiharcolta a továbbjutást. Végeredmény: 1:6, 6:4, 4:6.   

Az első helyen kiemelt román teniszező az előző körben Serena nővérét, Venus Williamset búcsúztatta meggyőző játékkal. Ugyanakkor a 23-szoros Grand Slam-bajnok elleni mérlege nem sok jót ígért. Halep korábban kilenc próbálkozásból csak egyszer tudta legyőzni Serenát: mégpedig a 2014-es szingapúri WTA-világbajnokság csoportkörében, a bravúrt azonban nem tudta megismételni a fináléban, amelyet már amerikai nyert 6:3, 6:0-ra. A 2015-ös Indian Wells-i torna elődöntőjében is összekerültek, ám Williams térdsérülés miatt visszalépett a mérkőzéstől, s Halep végül Jelena Jankovics legyőzésével tornagyőztes lett Kaliforniában.

De térjünk vissza a jelenbe és Melborune-be, ahol a nyolcadik játéknap rangadója gyors brékváltással kezdődött. Williams adogatóként egyetlen pontot sem tudott behúzni az első gémben, a másodikban viszont gyorsan javított és kiváló játékkal, mindössze 21 perc alatt került szettelőnybe.

fotó: ausopen.com

Úgy tűnt, az exvilágelső amerikainak simán meglehet a negyeddöntő, de Halep összeszedte magát a második játszmában. A román lánynak feljavultak a szervái és elkezdte többet mozgatni ellenfelét, ami jó taktikának bizonyult. Ebben a szettben is volt egy brékváltás 1–1 után, majd amikor egyre közeledett a tiebreak, Halep 5–4-nél megint elvette Williams adogatását, s ezzel kiegyenlített.

Nagy csatává alakult a női egyes nyolcaddöntőjének utolsó mérkőzése, és a két játékos közül a döntő szett első felében Serena küzdött inkább önmagával. A kulcsfontosságú játék a hatodik volt, a 3–2-re vezető Halep három bréklabdát harcolt ki, ezekből egyiket sem tudta értékesíteni. Serena „túlélte” a maratoni adogatógémet, majd fogadóként sikerrel járt és látszólag teljesen megnyugodott. Halepnek 3–5-ös állásnál még volt egy sima adogatása, de a sokszoros GS-győztes végül kiszerválta a meccset.

A nagy tét és a vereség ellenére Halep mosolyogva tudott gratulálni Williamsnek a hálónál, ezzel mintegy keretbe foglalva a mérkőzést: a bevonulás komikusra sikerült, hiszen a szabályok szerint elsőként a világranglistán előrébb álló román versenyzőt szólították pályára, de a kissé szórakozott amerikai beelőzte Simonát – Serena gyorsan korrigált és visszalépett a játékoskijáróba.

       

Az elődöntőbe jutásért Serena Williamsnek Karolina Pliskovát kell legyőznie, a világranglistán nyolcadik cseh lány hétfőn meglepően könnyedén, 6:3, 6:1-es sikerrel jutott túl a spanyol-venezuelai Garbine Muguruzán. A US Open-címvédő Oszaka Naomi háromszettes mérkőzésen küzdötte le Anastasija Sevastovát, míg Elina Szvitolina Madison Keys-t ejtette ki, ugyancsak három játszmában. Női egyesben tejessé vált a negyeddöntő mezőnye.

Frissítés: Djokovics is a nyolc között

Férfi egyesben is kialakult a negyeddöntő párosítása, utolsóként az első számú favorit Novak Djokovics jutott be a nyolc közé, miután négy szettben legyőzte Danil Medvegyevet. Hétfőn kiesett a világranglistán negyedik Alexander Zverev, akit Milos Raonic ütött ki. Nisikori Kej 5 óra 5 perc alatt nyert Pablo Carreno Busta ellen, míg Lucas Pouille megállította Borna Coric-t. Vasárnap Rafael Nadal, Roberto Bautista Agut, Frances Tiafoe, illetve a Roger Federert óriási meglepetésre legyőző Sztafanosz Cicpiasz kvalifikált a nyolc közé.               

Australian Open, nyolcadik nap

Női egyes, nyolcaddöntő

Simona Halep (román, 1.)–Serena Williams (amerikai, 16.) 1:6, 6:4, 4:6
Karolina Pliskova (cseh, 7.)–Garbine Muguruza (spanyol, 18.) 3:6, 1:6
Madison Keys (amerikai, 17.)–Elina Szvitolina (ukrán, 6.) 2:6, 6:1, 1:6
Oszaka Naomi (japán, 4.)–Anastasija Sevastova (lett, 13.) 4:6, 6:3, 6:4

A negyeddöntőben

Serena Williams–Karolina Pliskova
Oszaka Naomi–Elina Szvitolina
Petra Kvitova (cseh, 8.)–Ashleigh Barty (ausztrál, 15.)
Anasztaszija Pavljucsenkova (orosz)–Danielle Collins (amerikai)        

Férfi egyes, nyolcaddöntő

Novak Djokovics (szerb, 1.)–Danil Medvegyev (orosz, 15.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:2, 6:3
Pablo Carreno Busta (spanyol, 23.)–Nisikori Kej (japán, 8.) 7:6 (10:8), 6:4, 6:7 (4:7), 4:6, 6:7 (8:10)
Alexander Zverev (német, 4.)–Milos Raonic (kanadai, 16.) 1:6, 1:6, 6:7 (5:7)
Borna Coric (horvát, 11.)–Lucas Pouille (francia, 28.) 7:6 (7:4), 4:6, 5:7, 6:7 (2:7)

A negyeddöntőben

Novak Djokovics– Nisikori Kej
Milos Raonic– Lucas Pouille
Roberto Bautista Agut (spanyol, 22.)–Sztefanosz Cicipasz (görög, 14.)
Frances Tiafoe (amerikai)–Rafael Nadal (spanyol, 2.)

teniszAustralian OpenSimona HalepSerena Williams
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális