2024. március 29. péntekAuguszta

Prágában elkezdődött a 12. floorball-vb

Lánczi András László utolsó frissítés: 13:34 GMT +2, 2018. december 03.

A hétvégén floorball-világbajnokság vette kezdetét Csehországban. Igazi csemege lehet ez a feltörekvő szakág a sportbarátoknak: gyors, látványos csapatjáték, amely ötvözi a dinamizmust, a finom technikai megmozdulásokat, a taktikai csatákat és olykor drámai végkifejleteket.


Ez már a 12. seregszemle, az elsőre 1996-ban került sor, így könnyű kiszámolni, floorball-vb-t kétévenként rendeznek. A lebonyolítás már többször is változott, a mostani rendszer 2014-ben debütált: a 16 csapatot négy csoportra osztották. Az A- és B-csoportban a világranglista első nyolc csapata mérkőzik meg, míg a C- és D-kvartettbe a 9–16. csapatokat sorolják be. Az A- és B-csoport minden csapata a csoportmérkőzések eredményétől függetlenül továbbjut, ám a csoportelsők és másodikok pihennek egy kört. A C- és D-csoport győztesei és másodikjai bejutnak a legjobb 12 közé: itt az A- és B-csoport harmadik és negyedik helyezettjeivel vívnak párharcot, amivel kialakul a legjobb nyolc mezőnye. A továbbiak már nyomon követhetőek: egyenes kiesése rendszerben zajlik az út a fináléig.

A nagy négyes: Svédország, Finnország, Svájc és Csehország 

Az esélyesek között ismételten a négy nagy floorball nemzetet emlegetik: Svédország, Finnország, Svájc és a mostani házigazda Csehország. A legdemoralizálóbb mérleggel a svédek bírnak: idáig minden seregszelén legalább a döntőig mentek és ott is csak három alkalommal szenvedtek vereséget (nyolc vb-cím, három ezüst). A címvédő mégis ezúttal Finnország: sokáig úgy tűnt, hogy csak az ezüstérmet és olykor a bronzot osztják nekik, ám 2008-ban sikerült leküzdeniük a svéd átkot. Ez annyira jól ment nekik, hogy 2010-ben és legutóbb, 2016-ban is behúzták az aranyérmet.

Az örök kihívó szerepe így áttevődött Svájcra és Csehországra: mindkét országban komoly hazai versenysorozat alakult ki profi csapatokkal és minőségi légiósokkal is – a helvétek a skandinávok legjobbjait is meg tudják fizetni, míg a csehek elsősorban a feltörekvő európai országokból mazsoláznak előszeretettel – ez pedig a válogatottakra is jó hatással van. Barátságos mérkőzéseken már többször is sikerült nekik legyűrni a skandinávokat, de a világbajnokságokon még nem sikerült kiénekelniük az aranyat a svédek vagy finnek szájából.

fotó: Nemzetközi Floorball Szövetség - IFF

A torna üde színfoltjai ezúttal is európai csapatok lehetnek: a lettek, norvégok és a szlovákok játékában lehet meglepetés. Legutóbb az a német válogatott volt ebben a szerepben, amely 2012-ben meg tudta törni a négy nagy hegemóniáját. Halvány az esélye annak, hogy az említett csapatok közül valamelyik ennyire felborítja a papírformát és a legjobb négy közé verekedi magát. Ugyanakkor a sportág fejlődésének is igen jót tenne, ha több ország válogatottja is közelebb kerülne a tűzhöz és még több szoros, éles meccset láthatnának a nézők.

És ha már nézők: talán nehéz elképzelni, de az esemény fókuszpontja a majd 18 ezer néző befogadására alkalmas prágai O2 Aréna lesz. A szervezők nem titkolt célja, hogy a végső küzdelmekre teljesen megtöltsék a csarnokot, profitot generálva. Maga a körítés és szervezés is olyan, mint amelyet a sportbarátok egy kézilabda vagy röplabda eseményen megszokhattak. És ehhez bárki csatlakozhat: a nemzetközi szövetség két Youtube-csatornán (1 és 2) is élőben közvetít minden találkozót. 

Egy-két játékosra érdemes külön figyelni. A jelen legnagyobb sztárja vitathatatlanul Kim Nilsson. A svéd klasszis tekinthető a sportág Cristiano Ronaldójának.

View this post on Instagram

Ny vecka nya möjligheter, imorgon möter vi Örebro borta. Se matchen på SSLplay 19.00.

A post shared by Kim Nilsson (@kimnilsson70) on

És ha már van CR, van Messi is: Mika Kohonen már túl van a zeniten (41 éves a finnek klasszisa), ugyanakkor alázatos pályafutása mindenki számára példaértékű lehet. 134 alkalommal öltötte magára a finn címeres mezt, mindent megnyert, öt alkalommal választották meg a világ legjobbjának, ám a vitrinjében még találna helyet egy negyedik aranyéremnek.

Érdekes szerep hárul a csehek edzőjére is: Petri Kettunen a legutóbbi eseményen még hazája válogatottját vezette aranyéremre, ám az új kihívásokban is bízva ezúttal a házigazda csehek hajóját kormányozza. A finneknél így ismét az a Petteri Nykky vette át a kapitányi posztot, akivel a 2008-as és 2010-es arany is összejött, ráadásul hazájában az egyik legkiválóbb edzőként tartják számon.

Röviden összegezve, bátran ajánljuk a mérkőzések megtekintését minden sportbarátnak, hiszen már a csoportmeccsek során láthatunk szorosnak ígérkező párharcokat. Új legendák születnek, emékezetes pillanatok és találatok várnak ránk: öveket becsatolni, kövessük együtt a floorball-vb-t!

12. floorball-világbajnokság, Prága, Csehország

Csoportbeosztás

A-csoport: Svájc, Csehország, Lettország, Németország
B-csoport: Norvégia, Svédország, Finnország (címvédő), Dánia

C-csoport: Észtország, Lengyelország, Thaiföld, Ausztrália
D-csoport: Szlovákia, Szingapúr, Kanada, Japán                 

A cikk szerzője a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) floorball-szakosztályának vezetőjé és a csapat játékosa.

floorball
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális