2024. március 29. péntekAuguszta

A Team Novák versenyzői uralták a királyetapot is

Közlemény utolsó frissítés: 16:05 GMT +2, 2018. augusztus 11.

Óriási hőségben teljesítette pénteken a 12. Székelyföld Kerékpáros Körverseny mezőnye a viadal harmadik szakaszát, a királyetapot. Ötvenkét kerekes rajtolt el Székelyudvarhelyről, majd Parajd, Gyergyószentmiklós és Fenyéd érintésével Csíkszeredában értek célba, igaz, csak ez negyvenöt sportolónak sikerült. Az etapot a Team Novák kerekese, Andrij Bratascsuk nyerte, aki összetettben is átvette a vezetést.


A székelyudvarhelyi rajt után azonnal megkezdődtek a támadások, Farkaslakánál közel másfél perc volt már az előnye az Andrei Cojanu (MSTina Focus), Maik van der Heijden (Destil) és Rosztiszlav Zsukovszkij (Kőbánya) trió előnye, így ők értek fel hárman ebben a sorrendben elsőként a Kalonda-tetőn kialakított hegymenésre.

A szökevények két percre növelték előnyüket, Korondon a sprintet a holland húzta be a román és az ukrán sportoló előtt, ezt követően is gyorsabbnak bizonyultak, mint a mezőny, így négy perc fölé kúszott előnyük, ami a Bucsin-tetőn ugyan csökkent, de továbbra is két perc fölött maradt. A Bucsin hegymenést van der Heijden húzta be Cojanu és Zsukovszkij, a Gyergyószentmiklós sprintet a román nyerte az olasz és az ukrán előtt.

Gyergyótekerőpatakon egy személyvonat miatt megállították a versenyt, ekkor a szökevények két percre voltak a mezőnytől, de a trió még egyben volt a Libán-tetői hegymenésénél, amit Cojanu teljesített Zsukovszkij és van der Heijden előtt. Az ereszkedésnél a Steaua sportolója, Mihnea Adrian Cristian elesett, őt a mentősök látták el a helyszínen, majd a nap végén a csíkszeredai kórházba szállították. Szerencsére komolyabban nem sérült meg, a bukást megúszta horzsolásokkal.

A szökevények előnye folyamatosan csökkent, mivel a mezőny nagyot hajrázott, így Máréfalva után be is fogták őket. Ekkor viszont rákapcsolt a Team Novák és Prevar Tanovițchiival közösen megpróbált elszökni, de egy 15 fős boly hamar befogta. Cekendre Prevar ért fel elsőként és a szentegyházi sprintet is ő nyerte meg, a Tolvajos-tető hegymenést Alex Molenaar húzta be, az ereszkedést viszont három team novákos teljesítette jól, így ők hét másodperces előnnyel értek célba Csíkszeredába.

A szakaszt Andrij Bratascsuk nyerte Nicolae Tanovitchii és Olekszandr Prevar előtt, győzelmének köszönhetően Brataschuk átvette a vezetést összetettben. A verseny szombaton zárul.

Székelyföld Kerékpáros Körversenye, 3. szakasz (Székelyudvarhely–Csíkszereda, 190,8 km.)

1. Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novák) 4:51:29 óra
2. Nicolae Tanovitchii (moldáv, Team Novák) azonos idővel
3. Olekszandr Prevar (ukrán, Team Novák) azonos idővel
4. Jordi van Loon (holland, Destil – Parkhotel Valkenburg) + 7 mp.
5. Alberto Marengo (olasz, Kőbánya Cycling Team) + 16 mp.

Összetettbeli állás (piros-fekete trikó)
1. Andrij Bratascsuk 13:42:57 óra
2. Nicolae Tanovitchii + 3 mp.
3. Olekszandr Prevar + 3 mp.
4. Kiss Gergely (magyar, Epronex-Bike Hungary) + 1:24 p.
5. Daniel Crista (román, CSA Steaua) + 3:35 p.

Székelyföld Kerékpáros Körversenyekerékpározás
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális