2024. március 29. péntekAuguszta

A Ronaldo-transzfer és ami mögötte van

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 14:23 GMT +2, 2018. július 10.

Egyre biztosabb, hamarosan be is jelenthetik: Cristiano Ronaldo elhagyja a Real Madridot és a Juventus játékosa lesz. Hogyan valósulhatott meg a nyár eddigi legizgalmasabb átigazolása, miért pont Torinóban kötött ki a portugál szupersztár? Elmeséljük.


Ha uborkaszezon lenne, csak legyintettünk volna a múlt heti sajtóhírekre, melyek szerint a Juventus közel áll ahhoz, hogy megszerezze a Real Madridtól Cristiano Ronaldót. Az első információk után talán sokan szkeptikusan álltak a történethez, a portugál szélső eddig megközelíthetetlennek tűnt, s bár a kijevi BL-döntő után már sejtette távozását, a Juventus több szempontból is meglepő állomásnak számít. Sokkal inkább el tudtunk volna képzelni egy Paris Saint-Germaint, vagy Manchester Cityt, mint CR7 új klubja, ő mégis az észak-olaszországi „öreg hölgyet” választotta.

„Nagyon szép volt Madridban játszani. A következő napokban válaszolok a rajongóimnak a jövővel kapcsolatosan, de most élveznünk kell a pillanatot. Jelenleg nem a játékosok jövője fontos, történelmet írtunk” – mondta Ronaldo, miután a királyi gárda 3–1-re legyőzte a Liverpoolt, s ezzel sorozatban harmadszor, a klub története során 13. alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

Embed from Getty Images

A világbajnokságon a portugál válogatottal már a nyolcaddöntőben búcsúzott támadó nem lesz ugyan minden idők legdrágább igazolása, a Juventusnál viszont megdönti az átigazolási rekordot. Ezt jelen pillanatban még Gonzalo Higuaín tartja, az argentin csatár 2016 nyarán 90 millió euróért érkezett Nápolyból, a második helyen pedig az a Gigi Buffon áll, akit hétfőn mutattak be a Paris Saint-Germainnél.

A karrierje első légiós szezonjába belevágó veterán kapusklasszis csak 23 esztendős volt, amikor a torinóiak 52 millió eurót fizettek érte a Parmának. Ez rendkívül jó üzletnek bizonyult az Agnelli-család vezette labdarúgóklubnak, Buffon a csapat ikonikus alakjává vált az elmúlt tizenhét évben, de vajon mennyire lesz jó biznisz Ronaldo szerződtetése Agnelliéknek?

Ha nem Ronaldoról lenne szó, sportszakmailag erősen megkérdőjelezhető lenne, a Juventus miért ad ki 100 millió eurót egy 33 éves labdarúgóért, aki már csak egy-két szezont tud teljesíteni a legmagasabb szinten. Ebből a pénzből az olaszok egy teljes, jóval fiatalabb támadósort kiépíthettek volna, de ahogy azt a vb is igazolta, a portugál válogatott vezére továbbra is kiváló formában van, kellőképpen motivált, elképzelhető, hogy nincs túl még a pályafutása csúcsán. Ez az ügylet azonban sokkal többről szól, mint a szakmai kérdések, Ronaldo Torinóba igazolása elsősorban egy óriási marketingfogás, mind a klubnak, mind pedig az Agnelli-családnak.

Embed from Getty Images

A Juventusnál nagyon gyorsan megtapasztalhatták a CR7-effektust, amint a portugál világsztárt hírbe hozták a „zebrákkal”, a Juve Instagram-oldalának követőtábora milliós nagyságrenddel megemelkedett. Ronaldo rajongói közül minden bizonnyal sokan átpártolnak majd az olasz bajnokhoz, s egyúttal illik már befektetni egy új mezbe, mivel a realos szerelést már ciki lesz viselni a következő idényben. Apropó mezek, Torinóban az árusok máris előrukkoltak a Ronaldo nevével és kedvenc számával ellátott mezekkel, s nyilván ez még nem az eredeti változat, de hamarosan az is megjelenhet a piacon.

A torinói klub a mezeladásokkal könnyedén visszaszerezheti az átigazolásba befektetett összeg egy jelentős részét. Egyébként olasz lapinformációk szerint az elmúlt napokban a Juventus értéke a tőzsdén 160 millió euróval nőtt, ami szintén a Ronaldo-transzfernek köszönhető pozitív hatás.

A nyár eddigi legmeglepőbb futballtranszferének létrejöttében nem is az átigazolási díj volt a legnagyobb bökkenő. Az igazi kihívást a Juventus vezetőinek az jelentette, miből fedezzék Ronaldo szupersztár kaliberű fizetését. A portugál támadó sajtóhírek alapján évi 30 millió eurót fog keresni új klubjánál, ami az olasz adózási rendszerben közel kétszer ennyi kiadást jelent a Juventusnak. A tavalyi adatok szerint a legnagyobb fizetést Gonzalo Hiugaín vette fel a Bianconerinél, nettó 7,5 millió eurót évente, de mi mondjuk bőven megelégednénk Rodrigo Bentancur bérével is, az uruguayi válogatott középpályás nettó egymillió eurót kapott szolgálataiért, amivel ő az utolsó a listán.


forrás: calcioefinanza.it

Ronaldo bruttó fizetése meghaladhatja az 55 millió eurót, ami több mint egyharmada annak az összegnek, amit a Juventus vezetői eddig a bérekre fordítottak. Hogyan engedhet meg magának az olasz klub mégis egy ilyen hajmeresztő szerződést? Itt jön be a képbe az átigazolás kulcsfigurája, az Agnelli-családhoz tartozó John Elkann, a Juventus egykori tulajdonosának, Giovanni Agnellinek az unokája, a mostani klubelnök Andrea Agnelli unokatestvére.

Embed from Getty Images

A New Yorkban született üzletember a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) konszern, illetve az Exor holding vezérigazgatója. Az FCA és az Exor átvállalja a szuperfizetés egy részét, már csak az a kérdés, ők mit kérnek Ronaldótól cserében. Könnyen lehet, az ötszörös aranylabdás labdarúgó reklámarca lesz az ázsiai piacra betörni készülő Fiatnak...

Egy átigazolás, amellyel mindenki jól jár?

A Real Madridnak most kell eladni Ronaldót, ekkorra átigazolási díjat – amennyiben gyengébb szezont fut a királyiaknál – valószínűleg már nem kaptak volna érte a jövőben. Felmerült egy olyan lehetőség, miszerint a mostani klubváltás csak egy jókora blöff, Cristiano Ronaldo és ügynöke, a profitéhes Jorge Mendes fizetésemelést akar kiharcolni a szélsőnek. Erre a változatra a Juventusnál hamarosan rácáfolhatnak, Ronaldo jelenleg Görögországban nyaral fiával, illetve barátnőjével. ám az átigazolás már kedden, vagy szerdán hivatalossá válhat.

Afelől nincsenek kétségeink, hogy a CR7 könnyedén beilleszkedik a Serie A-ban egymás után hétszer aranyérmes torinóiaknál, akik Ronaldóval a fedélzeten ismét célba vehetik az 1996 óta sikertelenül üldözött BL-serleget. Ezalatt a spanyol fővárosiak Ronaldo átigazolási díját felhasználva rástartolhatnak Eden Hazard-ra, kíváncsiak várjuk, hogy a belga szélsőt meg tudják-e szerezni a madridiak a Chelsea-től.

Nyári játékosmozgások a Juventusnál

Érkezett: Joao Cancelo (24 éves portugál jobbhátvéd, Valencia, 40,4 millió euró), Mattia Perin (25, olasz kapus, Genoa, 12 millió euró), Andrea Favili (21, olasz középcsatár, 7,5 millió euró), Giangiacomo Magnani (22, olasz középhátvéd, Perugia, 5 millió euró), Emre Can (24, német védekező középpályás, Liverpool, ingyen)

Távozott: Tomás Rincón (24, venezuelai védekező középpályás, Torino FC, 6 millió euró), Nicola Leali (25, olasz kapus, Perugia, 2 millió euró), Joel Untersee (24, dél-afrikai-svájci jobbhátvéd, FC Empoli, 500 ezer euró), Kwadwo Asamoah (29, gáhanai balhátvéd, Inter, ingyen), Stephan Lichtsteiner (34, svájci jobbhátvéd, Arsenal, ingyen), Gianluigi Buffon (40, kapus, Paris Saint-Germain, ingyen), Alhassane Soumah (22, guineai csatár, WSG Wattens, kölcsönadták)

átigazolásfutballCristiano RonaldoJuventus Torino
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális