2024. március 29. péntekAuguszta

A Kolozsvári CFR bajnoki címe a számok tükrében

Orbán Zsolt utolsó frissítés: 16:52 GMT +2, 2019. május 15.

Dan Petrescu triplázott, a kolozsvári csapatnak ez volt az ötödik, na meg az első, de ki töltötte a legtöbb időt a pályán, ki volt a csapat rosszfiúja, és hány bajnokit húzott le Arlauskis kapott gól nélkül? Jöjjön egy kis statisztika!


1. alkalommal tudta a vasutasgárda megvédeni címét a román bajnokságban.

2 vereség. A bajnoki idényben mindössze kétszer kapott ki a kolozsvári csapat, amely az utolsó forduló előtt még veretlen a rájátszásban. 22 győzelem (15 - 7), 11 döntetlen (9 - 2) és 2 (2 - 0) vereség az összesített, aktuális mérleg.

3. bajnoki elsőségét ünnepelte Dan Petrescu a Liga 1-ben. A bukaresti tréner az előző szezonban szintén a CFR, míg a 2008/2009-es idényben az időközben megszűnt Unirea Urizceni élén lett bajnok.

4 különböző vezetőedző irányította ebben a szezonban a vasutasokat, Petrescu előtt Alin Minteuan, Antonio Conceicao és Edi Iordănescu is dolgozott a CFR-nél. Közülük a legtöbb bajnokit a portugál mester pipálta ki, 24 meccsen 50 pontot gyűjtött vele a csapat.  

5-szörös román bajnok vasárnaptól a CFR, az előző sikerszezonok: 2017/18, 2011/12, 2009/10, 2007/08.

8 éve igazolt Camora a fellegvári klubhoz, és a portugál csapatkapitány ötödik trófeáját nyerte a vasutasokkal: három román bajnok címből, illetve egy-egy Románia Kupa- és szuperkupa-elsőségből vette ki részét. A luzitán balhátvéd az egyik legtöbbet használt játékos volt, a soccerway.com adatai alapján 32 mérkőzést húzott le, mindannyit kezdőként, ami a hosszabbításokat nem számolva 2880 percnek felel meg. Volt egy gólja, öt gólpassza, kilenc sárga lapja, de egyszer sem állították ki.

11 sárga és három piros lappal Emmanuel Culio volt a CFR idei rosszfiúja. A liga fairplay-táblázatát viszont a kolozsváriak vezetik, második a Sepsi OSK, harmadik az FC Voluntari.

13 bajnokin volt tagja a kezdőtizenegynek Lang Ádám, a csapat magyar válogatott védője öt meccsen csereként szállt be 

18 góllal George Țucudean foglalja el a bajnokság góllövőlistájának első pozícióját. A kolozsváriak aradi csatárját már csak a dinamós Mattia Montininek van reális esélye megelőzni, bár az olasz center is hat egységgel van lemaradva.

19 bajnokin nem kapott gólt Giedrius Arlauskis, ami a litván kapus képességei mellett azért a védelmet is dicséri. A CFR-é a legjobb védelem a mezőnyben, csupán 19 kapott góllal, míg a szerzett gólok tekintetében második a címvédő 54 találattal, a FCSB áll ennek a rangsornak az élen 59-cel.

28,1 év a Kolozsvári CFR jelenlegi játékoskeretének átlagéletkora, ezzel az erdélyi csapat a második legrutinosabb a mezőnyből, a tabella utolsó helyén szerénykedő Concordia Chiajna labdarúgói 28,6 évesek átlagosan. A rangidős Júlio Bapitsta nem töltötte ki a szerződését a CFR-nél, a Real Madridnál is megfordult nagynevű brazil leigazolása szakmailag nem bizonyult túl jó húzásnak, talán csak marketingszempontból védhető meg.

2913 perccel a jobbhátvéd Cristian Manea töltötte a legtöbb időt a pályán a bajnokságban, a válogatott játékos egy gólt szerzett és ugyanannyi gólpasszt adott, és csak három sárgát gyűjtött össze.

3.500 a CFR jelenlegi UEFA-koefficiense, ami azt jelenti, hogy Dan Petrescu együttese nem lesz kiemelt a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében.

14000-en látogattak ki a FCSB elleni hazai mérkőzésre a rájátszás ötödik fordulójában, ami nézőcsúcsot jelent. A kolozsvári csúcsrangadó gól nélküli döntetlennel végződött.

fotók: Manases Sándor

Kolozsvári CFRstatisztikafutballLiga 1
Ha tetszett a cikk, lájkold a LeLátót!

Aktuális